Deze uitzending duikt Karlijn Meinders in de wereld van het afval. En zoekt ze antwoorden op vragen als: Welke techniek is ervoor nodig om plastic op te vissen uit een eindeloze stroom restafval? En hoe kun van blikjes een volwaardige bouwstof maken? Bij Attero in Wijster lopen ze volgens verschillende experts mijlenver voor op het gebied van afvalverwerking. Hydro in Drunen heeft een heel ander expertisegebied, namelijk aluminium. Frank Hopstaken van FFact, een bedrijf dat organisaties adviseert over duurzaamheid, zet het voor ons in perspectief.

Plastic van de toekomst

Waar afvalverwerkers het liefst zo snel mogelijk van het plastic af willen is bioplastic, gemaakt van natuurlijke grondstoffen, steeds meer in trek. De opvolger van polyethyleentereftalaat (bekend van de PET-flessen) staat al klaar. Het Nederlandse chemische technologiebedrijf Avantium werkt al langere tijd aan PEF (polyethyleenfuranoaat). Naast één letter verschilt ook het gehele productieproces: de productie kost minder energie en het gewicht is stukken lager. Dit verschil is terug te zien in de transportkosten. Echter is PEF, net als PET, slecht afbreekbaar. Van het statiegeld zullen we met de komst van PEF nog niet af zijn. Maar in het kader van de strijd tegen milieuvervuiling is dit een stap voorwaarts.

Wil je meer weten over afvalverwerking? Voor onze podcast The Green Quest sprak Harm Edens over de kansen voor het beter verwerken van afval. Zo maakte hij een uitzending over bedrijfsafval, gerecycled plastic en wat je kunt doen met landbouwafval.

Ingezonden door

Gerelateerd