Grachtenboot voor afval in Delft

Publicatie: 20 jun 2020 | Update: 18 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Start-up CityBarge werkt aan een elektrische duwboot voor het transport van goederen via de grachten van historische steden. Op 11 juni 2019 gaven provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en CityBarge het startsein voor de bouw van de boot. Delft krijgt de primeur.

Vervoer over bestaande grachten biedt een duurzaam alternatief voor het transport met vrachtwagens in oude binnensteden. CityBarge heeft samen met Skoon Energy, Kotug International en FYNLY een volledig elektrische duwboot ontwikkeld. In combinatie met een duwbak en een systeem van mini-hubs aan de grachten kunnen logistieke stromen in de binnenstad verplaatst worden van de weg naar het water. Daarbij gaat het om afval, pakketten en constructiematerialen.

Grachtenstelsels

CityBarge is met steun van de provincie Zuid-Holland ontstaan binnen het investeringsprogramma ‘Investeren om te vernieuwen’ en na een brainstorm over het beter benutten van de bestaande vaarwegen in Zuid-Holland.

Peter de Bruijn, oprichter van ingenieursbureau FYNLY, zegt dat het idee voor CityBarge is ontstaan tijdens een ontbijtsessie bij de provincie over revitalisatie van de waterwegen in Zuid-Holland. Daarbij ontstond het besef dat historisch gezien de grachtenstelsels bedoeld zijn voor logistiek en dat ze in een steeds drukker wordende stad enorme potentie hebben zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn.

Fieldlabs

De historische grachten in de binnenstad van Delft vormen volgens de initiatiefnemers een ideale omgeving voor de verdere ontwikkeling van CityBarge. Daarbij werken ze nauw samen met de Technische Universiteit en zogeheten fieldlabs in Delft en de regio.

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Economie en Innovatie van provincie Zuid-Holland, zegt dat CityBarge een mooi voorbeeld is van het belang van de fieldlabs in hun provincie. Jonge engineers werken samen met ondernemers en overheden aan maatschappelijke vraagstukken. Direct in de praktijk. Het levert ter plekke innovatieve oplossingen op en kennis die juist weer breder kan worden toegepast op. Ook leidt het tot nieuwe economische activiteiten en banen voor de regio. Echte innovatie dus.

Afvalvervoer

CityBarge start na de zomer van 2020 in de binnenstad van Delft met een eerste productietest voor het verzamelen van huis- en bedrijfsafval. Daarbij wordt nauw samengewerkt met bedrijven en inwoners. Zodra het concept zich hier heeft bewezen, staat de weg open naar nationale historische steden met grachten, zo verwachten de betrokken partijen. En daarnaast is er ook internationale belangstelling uit diverse Europese steden, staat op de site van CityBarge te lezen in het bericht over de officiële start.

Delft

In augustus vestigt CityBarge zich in Delft en wordt het benodigde technisch materieel binnen de regio ontwikkeld en geproduceerd. Daarmee ontstaan ook nieuwe kansen voor maakindustrie langs de Schie en in de Metropool Rotterdam-Den Haag, zo is de bedoeling.

Bas Vollebegt wethouder in Delft, is optimistisch. Hij zegt dat Delft als hoofdstad van technologie en innovatie graag hun deur wijd open voor initiatieven die met innovatieve oplossingen bijdragen aan de problemen van onze tijd. Andere, duurzame manieren van transport zijn hard nodig. Zeker ook in onze historische binnenstad die bij uitstek geschikt is om hiermee ervaring op te doen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!