Deze start-ups bouwen reststromen om tot businessmodel

Publicatie: 8 jun 2023 | Update: 8 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Tijdens F&A Next (2023), een evenement waar voedsel- en landbouwinnovaties centraal staan, deelden drie start-ups hoe reststromen een nieuwe bestemming krijgen in hun bedrijf. Welke kansen biedt het opwaarderen van bijproducten? En gebeurt het al genoeg?

Eén van de start-ups is Kern Tec, een Oostenrijkse verwerker van fruitpitten. De pitten van kersen, pruimen en abrikozen worden vaak gezien als afval, terwijl ze vol voedingsstoffen zitten. Kern Tec verwerkt de fruitpitten onder andere in oliën, cosmetica en melkalternatieven.

Het Nederlandse Revyve maakt plantaardige eiwitten en vezels uit biergist: een bijproduct van bierbrouwerijen. De geüpcyclede ingrediënten worden vervolgens weer verwerkt in vleesvervangers, pasta, sauzen en bakkerijproducten.

Het Braziliaanse Evera produceert verschillende ingrediënten uit sinaasappelafval. Schillen, bladeren, bloemen en zaden van de sinaasappelplant krijgen een nieuwe bestemming in oliën, sauzen, sappen en verzorgingsproducten.

Bevoorrading

Alle start-ups zijn afhankelijk van de reststromen van andere partijen. Toch maakt geen van de ondernemers zich druk over de bevoorrading.

Cedric Verstraeten, oprichter van Revyve, zegt dat bier gelukkig het hele jaar door gebrouwen wordt. De kans dat ze zonder biergist komen te zitten, is heel klein. Ze werken samen met diverse brouwerijen, wat tot nu toe altijd genoeg voorraad heeft opgeleverd. Wat dat betreft zitten ze in Nederland heel goed. Hier wordt veel bier gemaakt, maar in de buurlanden België en Duitsland kunnen ze er ook wat van.

Commercieel directeur van Evera Alex Schuermans, zegt dat Evera onderdeel is van Citrosuco, een bedrijf dat sinaasappels verwerkt. Dat betekent dat ze altijd toegang hebben tot een enorme hoeveelheid aan sinaasappelschillen, zaden, noem maar op. Ze zitten nooit verlegen om grondstoffen.

Luc Fichtinger, medeoprichter van Kern Tec, zegt dat wanneer je reststromen verwerkt van andere partijen, samenwerking ontzettend belangrijk is. Contracten moeten hun verzekeren van genoeg fruitpitten, maar ze willen ook een goede afnemer zijn. Bedrijven kunnen bij Kern Tec de pitten, maar ook de schillen kwijt. Zo willen ze een goede service bieden waar alle partijen van profiteren. Zij hebben een bestemming voor de reststromen en kunnen nog meer materialen hergebruiken.

Hype

Het verwaarden van reststromen wordt langzaam maar zeker populairder, zien ze bij de start-ups. Dat biedt kansen, vindt Verstraeten. Er komen steeds meer bedrijven bij die hiermee aan de slag gaan. Dat is een goede ontwikkeling. Samen kunnen ze deze business nog veel groter maken.

Alex Schuermans is het daarmee eens. Er is een grote toekomst weggelegd voor het opwaarderen van bijproducten. Het is iets waar de markt om vraagt.

Toch hoopt Verstraeten niet dat het een hype wordt. Upcycling is hip aan het worden. Dat is geweldig, maar ze moeten wel kritisch blijven. Bedrijven moeten niet ineens gaan upcyclen voor het upcyclen. Dan schiet het z’n doel voorbij.

Nog niet genoeg

Fichtinger voegt daar nog een kritische noot aan toe. Er zijn nog zoveel reststromen die nu niet worden benut. Dat is echt frustrerend. Upcyclen gebeurt naar zijn mening nog niet genoeg. Grote bedrijven zijn eigenaar van deze reststromen, maar zoeken onvoldoende naar nieuwe toepassingen voor hun eigen bijproducten. Daarom is het belangrijk dat nieuwe start-ups met nieuwe oplossingen blijven komen om voedselketens optimaal te benutten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!