De wroetende varkens van Bibi uit Halle liggen sinds augustus 2022 in de Ruurlose supermarkt. Dat maakt het voor klanten mogelijk om lokaal vlees te kopen. Maar er is meer, want voordat de varkens in bakjes in de supermarkt liggen, krijgen ze het restafval van diezelfde winkel als maaltijd.
De varkens liggen in de zon en genieten af en toe van een modderpoel om af te koelen. Bibi Dijkema-Wolters vertelt vol trots over haar varkens. Ooit begon ze met twee varkentjes: Zij wilden varkensvlees voor zichzelf. Maar twee varkens, dat was een beetje veel. Ze vroegen dus of mensen met ons mee wilden eten. En veel mensen toonde hierin interesse.
Ze heeft nu enkele tientallen varkens rondlopen. Het zijn varkens die buiten worden gehouden. Als ze willen, kunnen ze in een schuilhut gaan liggen. Verder lopen ze dag en nacht, zomer en winter buiten. Zij proberen zoveel mogelijk aandacht te geven aan het natuurlijke gedrag van het varken. Dat hij gewoon weer met zijn neus in de grond kan en in een modderpoel kan liggen als hij het warm heeft en uitgebreid de ruimte heeft.
Terwijl de jonge biggen aan het spelen zijn, kruipt een volwassen varken de schuilhut in. Totdat er een kratje met voedsel aankomt. Het is alsof ze het van veraf al ruiken. In colonne lopen ze naar Bibi in afwachting van de maaltijd van vanochtend. De varkens krijgen de restjes van winkels: supermarkten, bakkers en groentezaken. Zij rijd meerdere keren per week rond met haar auto en aanhanger om de reststromen op te halen.
Varkens uiteindelijk in het schap
Een van de supermarkten waar Bibi voedsel kan ophalen, is bij de Plus in Ruurlo. Eind januari vroeg ik daar of ik de reststromen mocht hebben. Maar de ondernemer kwam ineens met een heel ander idee, hij vroeg of ik varkensvlees zou kunnen leveren voor de supermarkt. Daar moest zij wel even over nadenken, want dat betekent dat zij elke week een varken moet leveren.
Uiteindelijk is Bibi aan het rekenen en tellen gegaan en heeft ze ja gezegd. Sinds augustus liggen haar wroetende varkens in de super in Ruurlo en krijgen haar varkens dus voedsel van de supermarkt.
Ook lokale zuivel
De ondernemer wil in zijn supermarkt producten van lokale leveranciers verkopen. Zo heeft hij ijs uit Borculo, zuivel uit Geesteren en eieren uit Lochem. Het is beter voor het milieu, want de producten hoeven minder afstand af te leggen en hij ondersteund graag de lokale leveranciers.
Daarnaast gaan ook bijna alle producten die eerder in de container verdwenen, nu naar de varkens. Dat betekent dat ze circulair werken. Het restafval gaat naar de varkens en de varkens liggen uiteindelijk hier in de schappen ter verkoop.
Het Centraal Bureau Levensmiddelen zegt dat supermarkten en boeren steeds vaker lokaal samenwerken. Hierdoor kan er meer aandacht besteed worden aan verduurzaming en circulariteit.
Belangrijk om het verhaal te vertellen
Voor de consument is het misschien even wennen. Ze hebben nu per productgroep een lokaal artikel in het assortiment. En ze willen meer. Misschien is de volgende optie wel om met bijvoorbeeld een rundveehouder te praten. Maar ze moeten de klanten ook de tijd gunnen om aan deze producten te wennen.
Daarnaast willen ze dat de klant het verhaal kent. Dus het verhaal over producten die nu niet in de container verdwijnen. En daarnaast heeft de klant nog steeds de keus om het ‘bekende’ product te kiezen. Verder willen ze mensen ook een beleving meegeven. Ze gaan dus ook varkensvlees laten proeven, want uiteindelijk proef je echt een verschil.