Diamantjes die worden gemaakt uit Pet-Plastic

Publicatie: 29 sep 2022 | Update: 1 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De natuurlijke diamantregens op de reuzenplaneten Uranus en Neptunus waren de inspiratie voor een nuttige ontdekking: door met lasers op een folie van PET te schieten, is het mogelijk om nanodiamanten te maken.

In het gasvormige binnenste van de planeten Uranus en Neptunus heerst een extreme druk en temperatuur. Wetenschappers vermoeden al lang dat zich onder die omstandigheden op grote schaal diamanten van nano formaat vormen. Die regenen vervolgens naar beneden en komen op de vaste kern van de planeten terecht.

Een Duits-Frans team van onderzoekers wilde dat vermoeden bevestigen door de diamantvorming in het lab te imiteren. PET, het materiaal van frisdrankflessen, leek daarbij een geschikte grondstof. Dat bestaat namelijk uit de elementen koolstof, waterstof en zuurstof, in ongeveer dezelfde verhoudingen als bij de gassen in het binnenste van de twee reuzenplaneten.

RÖNTGENLASER STRALEN

Met hun onderzoeksvoorstel klopte het team aan bij het SLAC National Accelerator Laboratory in Menlo Park in de Amerikaanse staat Californië. Als een, van slechts twee laboratoria in de wereld, beschikt over een laser die röntgenstraling kan afvuren.

Met behulp van die laser werd een dunne PET-folie een paar nanoseconden lang blootgesteld aan een temperatuur van zesduizend graden Celsius en een druk van een miljoen keer die van onze atmosfeer. Daarbij ontstond inderdaad een groot aantal nanodiamanten – naar schatting een paar miljard stuks.

PLANETAIRE DIAMANT REGENS

Dat is niet alleen een sterk argument voor de theorie van de planetaire diamant regens, maar kan ook aardse toepassingen krijgen. Nanodiamanten worden al gebruikt in polijst- en schuurmiddelen voor de industrie en in medicijnen. De benodigde hoge temperatuur en druk om ze te maken wordt nu bereikt met behulp van explosieven. Dat is een methode die maar weinig controle over de reactie biedt.

Röntgenlasers geven die controle wel, waardoor de nanodiamantjes volgens de onderzoekers de basis voor hoogwaardige industriële producten kunnen worden. Zo zijn ze te gebruiken als katalysatoren voor chemische reacties en als gevoelige quantum sensoren. Dat zou geen slechte herbestemming zijn voor een afgedankte frisdrankfles.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!