Dit gebeurt er met de plastic flessen die je inlevert

Publicatie: 25 okt 2020 | Update: 5 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Sta je op zaterdagmiddag ook je plastic flessen in te leveren bij de Albert Heijn? Heel goed bezig! Maar welk bedrijf doet dat eigenlijk? We vertellen je alles over TOMRA. Het bedrijf dat onder andere plastic flessen inneemt.

Plasticafval zwerft in de natuur

We zijn de afgelopen 50 jaar steeds meer plastic gaan gebruiken. Plastic breekt maar heel langzaam af. Daardoor groeit de berg plasticafval. Veel plastic komt in de natuur terecht. Microplastics worden inmiddels overal gevonden, zelfs in mensen en dieren.

TOMRA neemt je plastic flessen in

Plastic inzamelen en recyclen is een van de manieren om het plasticprobleem te lijf te gaan. Plastic inzamelen is de specialiteit van TOMRA. Dit Noorse bedrijf maakt machines waar je plastic, glas en kratten instopt.

PET-flessen recycling in India

TOMRA heeft ook statiegeldautomaten in landen waar ze geen statiegeldregeling hebben. Zo heb je in India een enorm plasticprobleem. Maar geen statiegeldregeling. Wie in India zijn PET-fles inlevert in een TOMRA-machine, krijgt er geld voor terug. Dat kost TOMRA geld, maar het bedrijf vindt het belangrijker dat het plasticafval niet in de natuur komt.

TOMRA is wereldwijd bezig met kunststof recycling

TOMRA heeft wereldwijd 82.000 inzamelingsmachines staan. In 2017 trad TOMRA toe tot The New Plastics Economy. Dit initiatief zet zich in voor de kunststof recycling. En wil uiteindelijk een wereldwijde circulaire waardeketen ontwikkelen.

50% van het zwerfafval is blikjes en kleine plastic flesjes

Ook in Nederland zorgt TOMRA voor de PET-recycling. De helft van ons zwerfafval bestaat uit blikjes en kleine plastic flesjes. Volgens studies heeft invoering van statiegeld een positief effect op het terugbrengen van zwerfafval.

80% van de Nederlanders zijn voor uitbreiding van het statiegeldsysteem. Bijna alle Nederlandse gemeenten hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Zij willen graag dat het statiegeldsysteem wordt uitgebreid.

ASN Bank is aangesloten bij de Statiegeldalliantie

Onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid is dat wij afval en vervuiling willen voorkomen en terugdringen. Daarom zijn ook wij aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!