Dit plantenrekje komt goed van pas

Publicatie: 16 jul 2021 | Update: 16 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Van iets onbruikbaars weer iets bruikbaars maken. Dat noemen we upcycling. En daar is het Goed-van-Pas Plantenrekje een mooi voorbeeld van. Het is ontwikkeld door sustainable designstudio Better Future Factory en gemaakt van oude ASN Digipassen. Voeg er een biologisch gekweekte klimplant van Sprinklr aan toe en je hebt een uniek en duurzaam groeihulpje.

No More Plastic Waste

Better Future Factory is een sustainable design studio uit Rotterdam. Ze zijn gevestigd in het oude Tropicana zwembad en werken vanuit daar aan een nieuwe wereld. Eentje waar plastic afval niet bestaat, dat is namelijk de missie van dit clubje jonge engineers.

Co-founder Laura vertelt over dit project, toen ze werden benaderd door ASN Bank met de vraag of ze iets konden bedenken voor hun oude digipassen waren we direct enthousiast. Het bleek geen makkelijk traject maar iets nieuws maken van grondstoffen die anders verloren gaan geeft echt een kick.

Steden vergroenen

Communitylid Sprinklr heeft als missie om Nederland te vergroenen. Dat doen ze zogezegd door de traditionele teeltsector een schop onder de kont te geven. Sprinklr verkoopt namelijk biologisch gekweekte planten. Dat betekent dat bij de kweek van deze planten geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt wordt. Echt groene planten dus en dat is goed voor de biodiversiteit.

Toen duidelijk werd dat de oude ASN Digipassen omgetoverd zouden worden tot plantenrekjes was de link naar Sprinklr snel gelegd. Nu geven ze niet alleen de overtallige digipassen een nieuw leven. Met het eindproduct kunnen ze ook weer extra vierkante meters groen creëren. Én de biodiversiteit een handje helpen, aldus Milou die binnen ASN Bank kartrekker is van het project.

Shredden, persen en snijden

Als je bij ASN Bank bankiert ken je de digipas vast wel. Het is een klein rood apparaatje dat je kunt gebruiken om een overboeking te ondertekenen. Het plantenrekje is gemaakt van oude, kapotte digipassen. Maar voordat zo’n oude digipas een plantenrekje is moet er best wel wat gebeuren;

  1. Uit elkaar halen van de digipassen en het sorteren van alle onderdelen
  2. Shredden van de plastic behuizing
  3. Het versnipperde materiaal persen tot platen
  4. Lasersnijden van de hexagons

Beperkte oplage

Het Goed-van-Pas Plantenrekje inclusief de biologisch gekweekte Clematis, is te koop op de website van Sprinklr. De oplage is beperkt want er zijn er 500 geproduceerd.

De set kost € 49,95. In het kader van transparantie kun je op de website van ASN Bank precies zien hoe dit bedrag is opgebouwd.

Meer plastic nieuws

Lori deed in 2019 mee met de ASN Bank Wereldprijs met haar innovatie UnPlastic: plastic gemaakt van bierafval.
Wat is eigenlijk de omvang van het plasticprobleem. Je leest het in ‘Hoe zit het met.. plastic?’.
Plastic scheiden is soms nog best lastig. Wist je bijvoorbeeld dat een zakje chips niet in de plastic bak hoort? In dit artikel lees je precies wat er wel en niet in de plastic container mag.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!