Dow en Mura Technology zoeken recyclingoplossing voor kunststoffen

Publicatie: 5 mei 2021 | Update: 11 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Dow en Mura Technology hebben een samenwerking aangekondigd om plastic afval uit het milieu te houden met een technologie die alle vormen van plastic kan recyclen. De gerecyclede producten zijn naar verwachting geschikt voor gebruik in voedselcontactverpakkingen.

De samenwerking ondersteunt de snelle opschaling van Mura’s nieuwe geavanceerde recyclingproces HydroPRS (Hydrothermal Plastic Recycling Solution), gericht op het voorkomen dat plastic en koolstof in de natuurlijke omgeving terechtkomen en tegelijkertijd de grondstoffen te creëren voor een duurzame, circulaire kunststofeconomie.

Het partnerschap combineert Dow’s materiaalwetenschappelijke capaciteiten, wereldwijde schaal en financiële middelen met Mura’s technologie, om de circulaire grondstoffen te produceren die vervolgens worden omgezet in de gerecyclede kunststoffen waar consumenten en wereldwijde merken steeds meer naar op zoek zijn.

Mura’s gepatenteerde oplossing, HydroPRS, is een geavanceerd recyclingproces dat gebruik maakt van superkritische stoom om kunststoffen weer om te zetten in de chemicaliën en oliën waaruit ze zijn gemaakt, voor gebruik in nieuwe, onbehandelde equivalente kunststofproducten. HydroPRS kan alle vormen van plastic recyclen – inclusief meerlaagse, flexibele kunststoffen die worden gebruikt in verpakkingen, die momenteel moeilijker te recyclen zijn en vaak worden verbrand of naar de vuilstort worden gestuurd.

Belangrijk is dat de kunststoffen die met deze gerecyclede producten worden geproduceerd, naar verwachting geschikt zijn voor gebruik in verpakkingen die met levensmiddelen in contact komen, in tegenstelling tot de meeste conventionele recyclingprocessen. Met Mura’s proces is er geen verwachte limiet aan het aantal keren dat hetzelfde materiaal kan worden gerecycled – wat betekent dat het het potentieel heeft om het eenmalige gebruik van plastic aanzienlijk te verminderen en de grondstoffen te maken voor een circulaire plasticeconomie. Daarnaast wordt verwacht dat geavanceerde recyclingprocessen ongeveer 1,5 ton CO2 per ton gerecycled plastic zullen besparen in vergelijking met de verbranding van niet-gerecycleerde kunststoffen.

Dow zal een belangrijke rol spelen als wereldwijde fabrikant van plastic, wat bewijst dat de oplossing van Mura kan voldoen aan zowel de duurzaamheids- als prestatiebehoeften van de industrie en dat de producten die via HydroPRS zijn gemaakt, op grote schaal kunnen worden gebruikt om nieuwe kunststoffen te maken. ‘S Werelds eerste fabriek die HydroPRS gebruikt, is in ontwikkeling in Teesside, VK, en de eerste lijn van 20.000 ton per jaar zal naar verwachting in 2022 operationeel zijn. Zodra alle vier de lijnen voltooid zijn, zal Mura tot 80.000 ton plastic afval per jaar kunnen recyclen. jaar, Dow voorzien van materialen die door het proces zijn geproduceerd. Dow zal deze materialen gebruiken om nieuw plastic van nieuwe kwaliteit te ontwikkelen voor toepassingen zoals voedselverpakkingen en andere verpakkingsproducten die opnieuw worden gecirculeerd in wereldwijde toeleveringsketens, waardoor een echte circulaire plasticeconomie ontstaat.

Deze ‘verloren bron’ van plastic afval is een enorme economische kans – geschat op 120 miljard dollar per jaar volgens het World Economic Forum. De wereldwijde plasticproductie zorgt ook voor naar schatting 390 miljoen ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met meer dan 172 miljoen auto’s. Hoewel de plasticproductie tegenwoordig goed is voor ongeveer 6 procent van het wereldwijde olieverbruik, kan geavanceerde recycling het gebruik van olie door de chemische industrie verminderen door technologie in te zetten die alle kunststoffen kan recyclen en de ingrediënten voor een circulaire kunststofeconomie te creëren. Mura biedt het vooruitzicht om het wereldwijde plastic afval en de daarmee samenhangende emissies die aan dat afval worden toegeschreven drastisch te verminderen.

Om wereldwijd plastic afval te verminderen, heeft Mura zijn bedrijfsmodel ontworpen voor snelle wereldwijde implementatie en bouwt het aan een wereldwijd netwerk van partners. Dow voegt zich bij andere grote wereldspelers zoals KBR Inc., een in de VS gevestigd multinationaal bedrijf voor technische diensten, Wood, een wereldwijd advies- en ingenieursbureau, en Igus GmbH, een wereldleider in industriële kunststoffen, als partners om de inzet van Mura’s technologie te versnellen wereldwijd. Mura’s HydroPRS-proces maakt in de kern gebruik van de Cat-HTR-technologie, die is ontwikkeld door en eigendom is van Licella Holdings Limited, New South Wales, Australië.

Naast zijn eerste fabriek in het VK, heeft Mura ontwikkelingsmogelijkheden geïdentificeerd in Duitsland en de Verenigde Staten – waar het in beide landen in de komende vijf jaar nieuwe recyclingfabrieken zal ontwikkelen – en in Aziatische markten, als onderdeel van een snelle wereldwijde uitrol die een miljoen ton recyclingcapaciteit wereldwijd in ontwikkeling tegen 2025. De samenwerking met Dow zal een belangrijke drijfveer zijn voor dit doel. Mura blijft fondsen werven om verdere expansie te stimuleren en is in gesprek met een reeks internationale investeerders.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!