Duurzaam Doen met Vepa

Publicatie: 19 okt 2020 | Update: 30 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten ze zien hoe ze duurzaam innoveren, denken en vooral doen. Ze vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden en bedenken oplossingen voor hun eigen afval én het afval van anderen. Zo zorgen ze ervoor dat niets in de afvalbak belandt.

Van fles naar nieuwe grondstof

De plastic soep is een algemeen erkend en groot probleem. Ze vinden het daarom ook hun plicht om een bijdrage te leveren en samen de strijd tegen het plasticprobleem aan te gaan. Om PET-flessen uit de gracht, oceaan of van de afvalberg opnieuw te gebruiken, moeten ze eerst op kleur gescheiden worden. Vervolgens worden de flessen schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze snippers noemen ze flakes. Flakes worden vervolgens verwerkt tot granulaatkorrels of vezels. Van de granulaatkorrels worden schuimplaten gemaakt en van vezels maken ze PET-vilten matten. Beide materialen gebruiken zij als grondstof voor hun nieuwe producten.

Vilt als basis

Het PET-vilt wordt op grote rollen bij de verwerker aangeleverd. Nadat de snijmachine het vilt op de gewenste maat heeft gesneden, wordt het vilt verwarmd en met hoge druk in de juiste vorm geperst. Dit alles gebeurt zonder lijm of andere toevoegingen. Door middel van een waterstraal wordt de contour en het gatenpatroon uitgesneden. Zo is het onderdeel gereed voor gebruik. Het leuke van het materiaal is bovendien dat het geperste PET-vilt na gebruik weer eenvoudig hergebruikt kan worden.

Nieuwe producten

De Felt-stoel van Vepa is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en maakt inmiddels al enkele jaren deel uit van hun collectie. Ook de Whale Boardroom Table, de Whale Tail Chair, de Barnacle lampen en de Whale Panels zijn van dit hetzelfde duurzame materiaal gemaakt. De ontwikkelingen staat echter niet stil. Ze blijven onderzoek doen naar nieuwe duurzame meubels gemaakt van afgedankte PET- flessen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!