Duurzame autoband van gerecycled materiaal door Bridgestone

Publicatie: 29 aug 2023 | Update: 29 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Gerecycled plastic, staal en carbon black, plantaardige olie en hars, duurzamer rubber… De nieuwe autoband van het Amerikaanse Bridgestone staat bol van de duurzame innovaties. Hij bestaat voor 37 procent uit gerecycled materiaal, voor 38 procent uit hernieuwbaar materiaal en wordt in 2023 nog klaargestoomd voor de markt.

Bridgestone heeft inmiddels tweehonderd exemplaren van de duurzame autoband geproduceerd. En die zijn ook al uitvoerig getest. Momenteel wordt de samenwerking opgezocht met autofabrikanten, om de autobanden toe te passen op elektrische SUV’s en CUV’s.

Gerecycled en hernieuwbaar materiaal

De autoband bestaat uit verschillende gerecyclede materialen, zoals plastic, staal en carbon black (een poeder dat banden onder andere zwart en slijtvast maakt). Het nieuwe rubber dat nog in de banden zit, wordt gemaakt van de woestijnplant guayule, die op Amerikaanse grond wordt geteeld. Ook dat brengt duurzame voordelen met zich mee. Het natuurlijke rubber van guayule dient namelijk als alternatief voor de rubber van de Braziliaanse rubberboom, die voornamelijk in Zuidoost-Azië groeit. Met andere woorden: de import van rubber neemt af. Daarnaast heeft guayule vijftig procent minder water nodig om te groeien.

Een vervolgambities heeft Bridgestone ook al. In 2050 wil het bedrijf uitsluitend duurzame materialen in zijn autobanden gebruiken. Momenteel werkt het aan een autoband voor personenauto’s die voor 90 procent uit gerecyclede en hernieuwbare materialen bestaat.

Autobanden recyclen

Autobanden hebben vooral na hun levensduur een forse impact op het milieu. Jaarlijks belanden er ruim een miljard autobanden bij het afval en het overgrote deel daarvan wordt verbrandt. Dat gaat gepaard met veel CO2-uitstoot, want huidige autobanden bestaan voor een groot deel uit fossiele grondstoffen.

Het is daarom niet alleen belangrijk dat autobanden vaker en meer uit gerecyclede en hernieuwbare materialen bestaan, maar ook dat ze vaker gerecycled worden. Het Nederlandse Black Bear Carbon heeft daar een oplossing voor en is inmiddels uitgegroeid tot een internationale speler. Het bedrijf (gelegerd op industriecluster Chemelot) is in staat om de carbon black uit gebruikte autobanden terug te winnen, een poeder dat normaliter op vervuilende wijze geproduceerd wordt, door zware aardoliefracties te verbranden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!