Duurzame bijdrage van autodemontagebedrijven

Publicatie: 23 mei 2023 | Update: 23 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Als er nog mensen zijn die twijfelen aan de duurzame activiteiten van autodemontagebedrijven, dan moeten ze zeker een kijkje gaan nemen bij autodemontagebedrijf Kempenaar. Voertuigen met een kenteken worden hier milieuvriendelijk gedemonteerd. In totaal 45.000 onderdelen zijn beschikbaar voor hergebruik. Ze zijn een van de meest groene ondernemers van de Utrechtse heuvelrug, zegt eigenaar Natasja Noordam.

Natasja en Michel Noordam hebben het bedrijf Kempenaar enige jaren geleden overgenomen van Jaap Kempenaar. Het bedrijf ligt midden in het groen van de Utrechtse heuvelrug en is in de wijde omgeving een begrip. Ze doen er alles aan om mensen het vertrouwen te geven dat ze bij hun terecht kunnen voor een gebruikt origineel onderdeel van goede kwaliteit. Vrijwel alle onderdelen die ze aanbieden staan met een prijs en een foto online, vertelt Michel. Klanten krijgen drie maanden garantie op onderdelen. Ze werken met een professioneel team en zijn er alert op dat ze het juiste onderdeel aan de klant verkopen. Bij klanten die aan de balie komen, laten ze zien dat het product goed functioneert. Dat geeft de klant het vertrouwen dat het product in orde is.

Actief aanbieden van gebruikte originele onderdelen

Behalve particulieren weten ook veel schadeherstelbedrijven de weg naar het bedrijf te vinden. Een deel van de schadeherstellers biedt hun klanten actief gebruikte, originele onderdelen aan. Dat zien ze bij de werkplaatsen van dealerbedrijven helaas nog niet of nauwelijks gebeuren. Hier is nog een wereld te winnen. Doordat de producten online vindbaar zijn, komen klanten van Kempenaar in toenemende mate uit het buitenland. Duitsland is voor hun een groeimarkt. Met name via Autoteile-Markt ontvangen ze veel verzoeken voor onderdelen.

Van sloperij naar autodemontagebedrijf

Vanaf de provinciale weg is nauwelijks te zien dat er een autodemontagebedrijf ligtis verscholen tussen het groen. Toch worden hier jaarlijks 900 auto’s, honderden scooters, scootmobielen en motoren ingeleverd voor duurzame demontage. Ook voor afgedankte onderdelen weet men hun bedrijf steeds beter te vinden. Denk bijvoorbeeld aan oude accu’s en banden. De gemeentewerf is onlangs gestopt met de inname van oude autobanden. Mensen die van hun autobanden af willen, kunnen deze bij hun kosteloos worden ingeleverd. Ze hebben liever dat mensen de banden bij hun brengen, dan dat ze in de omgeving worden gedumpt. Veel mensen weten niet dat ze als autodemontagebedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dat geldt helaas ook voor (lokale) overheden. Sommigen beschouwen hun bedrijf onterecht nog steeds als vies en vervuilend. Dat is onterecht! In de afgelopen periode is er enorm veel verbeterd. Ze zijn veranderd van een sloperij naar een autodemontagebedrijf. Wat hun betreft, mag er meer landelijke aandacht zijn voor de duurzame activiteiten van de bij ARN aangesloten autodemontagebedrijven.

Alle auto’s die binnenkomen bij het bedrijf worden eerst online afgemeld voor demontage. De eigenaar ontvangt een vrijwaringsbewijs en de auto wordt op een vloeistofdichte vloer gezet. Hierna volgt het vloeistofvrij maken van de auto. Zij gebruiken hiervoor een zogenoemde ‘DrainTower’, een van de nieuwste droogleginstallaties. Vervolgens gaat de auto op de brug en worden er zoveel mogelijk onderdelen gedemonteerd. Omdat ze de laatste tijd veel onderdelen hebben verkocht, is er weer genoeg ruimte om onderdelen op te slaan, zegt Michel. Na de demontage wordt het voertuig buiten neergezet, waarna op zeker moment het. Het kale wrak wordt opgehaald door het shredderbedrijf voor recycling. De afvalstoffen worden via ARN ingezameld voor verwerking bij recyclingbedrijven.

Ze halen liever zelf het onderdeel van de auto

Het bedrijf demonteert alle onderdelen zelf van de auto’s. Ze hebben liever niet dat klanten de onderdelen demonteren. Dat leidt er in de praktijk vaak toe dat mensen ‘de auto van het onderdeel afhalen’ in plaats van andersom. Dat is jammer, want daarmee gaan veel goede onderdelen verloren. Bij Kempenaar demonteren ze liever zelf op professionele wijze. Van elk onderdeel dat Kempenaar aanbiedt, is de historie herleidbaar. In het magazijn gebruikt het bedrijf een geautomatiseerde lift, waardoor onderdelen op de millimeter nauwkeurig worden opgeslagen. Hiermee kunnen ze hun voorraad geautomatiseerd bijhouden en maken ze zeer efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte, aldus Michel.

Autohotel: uniek in de wereld

Uniek in de wereld is het ‘Autohotel’ dat het bedrijf in juni 2015 heeft geopend. Hierin staan alle jonge en populaire modellen waarvan de onderdelen geschikt zijn voor particulieren en voor de handel en voertuigen waarvan ze het plaatwerk netjes willen houden. Ze fotograferen deze auto’s van alle kanten zodat klanten goed weten wat het aanbod is. Doordat de wanden elektrisch verschuifbaar zijn, kun je de voertuigen eenvoudig met een heftruck uit het schap halen. Dit werkt in de praktijk ideaal en de auto’s staan mooi droog onder een sedumdak met zonnepanelen. Met het groene dak gaat het Aautohotel volledig op in de groene omgeving, besluit Natasja trots.

Met enige regelmaat krijgt Kempenaar ook elektrische auto’s binnen. Het gaat dan om auto’s die te water zijn geraakt, in brand hebben gestaan of betrokken zijn geweest bij een serieus verkeersongeval. Zij gaan ervan uit dat de batterijen uit deze auto’s niet voor verkoop geschikt zijn. Al deze batterijen behandelen zij daarom als transport-onzekere batterijen die extra aandacht vragen bij de opslag en het transport. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de mensen die deze batterijen uit de auto halen. Bovendien willen ze niet het risico nemen dat er later iets gebeurt met deze batterijen, zegt Natasja.

Een kijkje in de praktijk

Het bedrijf is bijzonder omdat ze vrijwel alles doen en hun niet richten op een bepaalde niche. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen op bij hun bedrijf. Ze ontvangen regelmatig verenigingen en ondernemersclubs. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal gebeurt op het bedrijf en kunnen hier met eigen ogen zien hoe groen ze zijn in de praktijk.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!