Een duurzame tegel die net zo schoon en veilig is als een ‘normale’ stoeptegel en die gemaakt wordt met gerecycled huishoudelijk restafval, onder andere uit de eigen gemeente. Iets wat als een droomscenario klinkt, wordt werkelijkheid in de gemeente Duiven. Daar wordt op het Eilandplein De Duivense Tegel onthuld door Wethouder Ton Spaargaren en plantmanager Robert Hageman van AVR Duiven. Duiven is de eerste gemeente die aan de slag gaat met deze duurzame tegel. De Wethouder en Plantmanager leggen symbolisch de laatste Duivense Tegel.
Werken aan een schone samenleving
Gemiddeld blijft er in Nederland per inwoner zo’n 150 kilo aan huishoudelijk restafval over. Dat is na afvalscheiding, dus glaswerk en papier zit daar niet bij. Het afval wordt opgehaald en gaat vervolgens de verbrandingsoven in. Daar bij komt energie vrij, die nuttig wordt ingezet voor huishoudens en bedrijven. De zogenaamde bodemas die overblijft, kon jammer genoeg niet duurzaam worden ingezet. Dat kan anders vonden afvalverwerkers AVR en Mineralz , dochteronderneming van Renewi en Betonindustrie De Hamer. Dus sloegen ze samen de handen in elkaar om een oplossing te zoeken. Ze ontwikkelden een manier waarop restafval veilig gerecycled kan worden ingezet. De Duivense Tegel is een schone, veilige en duurzame tegel die gemaakt wordt met onder andere lokaal opgehaald restafval uit Duiven zelf. Het is een mooi voorbeeld van hoe er steeds slimmer om gegaan kan worden met afval. De overheidsdoelstelling is om in 2050 een circulaire economie te hebben als samenleving. Dus geen ‘afval’ meer, maar recycling van grondstoffen. Deze duurzame tegel wordt per gemeente ‘geleverd’ inclusief een op maat gemaakte communicatiecampagne om draagvlak te creëren bij inwoners voor een circulaire gemeente.
Zo werkt het
Na verbranding van huishoudelijk afval blijft er zo’n 20% bodemas over. Hieruit worden vervolgens de metalen gehaald, denk daarbij bijvoorbeeld aan ijzer, koper, zink, roestvrijstaal en aluminium. Om ze helemaal schoon te maken, wordt de bodemas grondig gereinigd. Het resultaat is FORZ® granulaat, een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger. Dit materiaal wordt vervolgens gebruikt bij de productie van diverse betonnen bestratingsmaterialen. Het gaat omgerekend om zo’n 13 duurzame tegels per inwoner per jaar.
Hoe goed en veilig zijn deze tegels?
De producten die op deze manier gemaakt worden, zijn schoon, duurzaam en veilig. Ze hebben bovendien dezelfde kwaliteit als ‘normale’ stoeptegels en kunnen als dat nodig is gewoon gerecycled worden in nieuwe betonproducten.