ECO paints: hergebruik

Publicatie: 9 nov 2019 | Update: 2 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het concept duurzaamheid heeft de afgelopen jaren vast intrede gedaan in het leef- en consumenten patroon van mensen. Zowel individueel als collectief zijn zij op zoek naar manieren om op een verantwoorde manier met ons milieu om te gaan door het bewust scheiden van afval en het hergebruiken van producten die aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen (recycling).

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden tonnen ongebruikte verf in afval verbrandingsovens verbrand. Het opnieuw terugbrengen in de keten in plaats van het verbranden van ongebruikte verf (recycling) levert een aanzienlijke milieuwinst op. Eco Paints stimuleert minimale milieubelasting (‘cradle-to-cradle’) door het gebruik van recyclede verf .

Het verf recycling proces

Eco Paints worden zorgvuldig geselecteerd uit overgebleven restverf. In een proces van upgrading wordt verf op een hoog kwaliteitsniveau gebracht. Eco Paints zijn uitgebreid getest op herkenbare eigenschappen zoals hechting, verkleuring, samenvloeiing, slijtvastheid en afwasbaarheid. Van elke geproduceerde hoeveelheid verf wordt een sample (monster) bewaard. Hierdoor is de herkomst, kwaliteit en kleur van door Eco Paints recyclede verf volledig traceerbaar.

1. Inzameling verfresten

Restverf wordt ingezameld en beoordeeld op geschiktheid voor hergebruik. Daarna worden verf op waterbasis gescheiden van verf op oliebasis en verder gesorteerd op eigenschappen, herkomst en kleur.

2. Selecteren en mengen

Geschikte verfresten binnen een bepaalde kleurcategorie worden met elkaar vermengd in een grote mixer tot een verf met een homogene samenstelling.

3. Kwaliteitscontrole

De kwaliteit van de gemengde verf (o.a. viscositeit, dekkingskracht en dichtheid) wordt vastgesteld aan de hand van laboratoriummetingen. Indien nodig worden grondstoffen toegevoegd om de verf op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen.

4. Zeven en afvullen

Zodra de verf de gewenste kwaliteit heeft wordt deze gezeefd en afgevuld in verfblikken. Er is bewust gekozen voor gecoate blikken in tegenstelling tot plastic emmers die oneindig recyclebaar zijn.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!