Edibles brengt een beter, lekkerder en biologisch alternatief op de markt voor plastic servies: eetbaar servies. Ze zijn gestart met knapperige koffiekopjes.
Edibles gevestigd in Arnhem komt met een ‘lekker’ alternatief voor bekers van plastic en papier: eetbare bekers. Voor honderd procent natuurlijk, veganistisch en vrij van conserveermiddelen, kunstmatige kleur- en zoetstoffen. De eetbare beker bestaat voornamelijk uit haverzemelen, tarwebloem en water. Geen trek? Dan gooi je het – zonder zorgen – weg, want in drie tot zeven dagen valt het product op natuurlijke wijze uiteen. Edibles richt zich op het vervangen van eenmalig te gebruiken servies (denk aan koffie kopjes, rietjes, bestek en borden) door een duurzaam en smakelijk alternatief; Eetbaar Servies! In plaats van je papieren beker of plastic lepel weg te gooien heb je nu een heerlijk koekje bij je koffie of chocomel. En zelfs als je geen honger hebt kun je het met een schoon geweten weggooien, de producten zijn volledig biologisch afbreekbaar.
Gezamenlijke droom
Maximilian Schupp en zijn teamleden liepen elkaar tegen het lijf op de HAN University of Applied Sciences in Arnhem. Ze bleken dezelfde gemeenschappelijke droom te hebben: een alternatief bieden voor wegwerpservies en -bestek dat dagelijks door miljarden mensen gebruikt wordt.
Plastic afval verminderen
Edibles richt zich op iedere organisatie die plastic of papieren bestek en servies gebruikt. Een van de grootste plastic consumenten is de luchtvaartindustrie. Zo heeft elke Boeing 787 ongeveer 3.000 stuks serviesgoed aan boord en een A380 bijna het dubbele. Met 14 miljoen maaltijden, die elk jaar aan boord worden geserveerd, komt dit neer op 2.742 ton plastic afval. Als dat vervangen wordt door eetbaar servies zou dat veel plastic afval verminderen.
Nog in de kinderschoenen
Edibles onderzoekt de mogelijkheden voor productie, marketing en distributie om de organisatie op te schalen en schaalvoordelen te behalen.Op dit moment produceren ze in Europa. Om de productie naar Nederland te halen, is een flinke investering nodig. Ze starten met klanten die voor de deur liggen. Zoals het stadhuis in Arnhem en de HAN, stap voor stap, gericht op groei.
Andere partijen die eetbare koffiebekers maken zijn het Bulgaarse Cupffee en het Nieuw-Zeelandse Twiice.