Een 100% circulaire textielfabriek in Amsterdam

Publicatie: 4 apr 2022 | Update: 4 apr 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In 2023 opent Brightfiber Textiles in Amsterdam de eerste 100% circulaire textielfabriek voor de kleding-industrie. Deze textielfabriek gaat oude truien en kledingstukken verwerken tot vezels en garens. De fabriek kan per jaar tot 3 miljoen kilo textiele grondstoffen produceren. Dit is ongeveer het totale gewicht dat in Amsterdam in textielcontainers op straat wordt verzameld. Brightfiber Textiles wil modemerken aanzetten om voor volgende collecties (in plaats van nieuwe wol, katoen en andere synthetische vezels), meer eigen reststromen te gebruiken. 

Circulaire mode in Nederland

Slechts 1% van alle collecties in Nederland bestaat uit gerecycled materiaal. Dit is op dit moment vooral industrieel afval, afkomstig van spinnerijen en breifabrieken. Nieuw materiaal dus. Van de 1%, is een kwart van deze gerecyclede kleding is gemaakt van consumentenafval dat grotendeels bestaat uit petflessen en niet afkomstig is van oude kleding. Vijf jaar geleden startte Loop.a life als eerste merk in Nederland met het ontwikkelen van een volledig nieuwe textielcollectie uit lokale reststromen. Hierbij wordt van oude kleding 100% circulairetruien, vesten en jurken gemaakt. De fabriek van Brightfiber gaat op dezelfde manier duurzame grondstoffen en garens produceren, maar dan op industriële schaal.

De ontwikkeling van circulaire mode en circulair textiel is noodzakelijk. De mode-industrie is namelijk de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. De verwachting is dat de productie van kleding tot 2030 nog minstens met 60% zal stijgen. Gevolg: meer vervuiling en nog meer afval. Door het productieproces van Brightfiber worden materiaal én kleuren hergebruikt. Daarmee worden niet alleen duizenden liters water per trui bespaard maar zijn ook geen chemicaliën en verfstoffen nodig gedurende het productieproces.

De eerste circulaire productieketen

Brightfiber Textiles B.V. is een spin-off van Brightloops B.V. en het merk Loop.a life. Met een grote partij oude truien startte Loop.a life destijds met het handmatig sorteren en opschonen in de sorteerfabriek van Wieland Textiles in Wormerveer.  Loop.a life heeft vijf circulaire garens ontwikkeld voor eigen collectie. Twee jaar geleden lanceerde Wieland Textiles de Fibersort machine, een wereldwijde innovatie waarbij lokaal consumentenafval geautomatiseerd wordt gesorteerd op kleur en samenstelling. Brightfiber Textiles  is de volgende stap in dit proces.

Innovatie in de textielrecycling

In de afgelopen vijf jaar is vanuit Loop.a life veel geleerd, er is materiaal aangekocht en door de verschillende stappen van de productieketen geleid. Hierdoor is bekend welke sorteerstromen leiden tot kwalitatieve grondstoffen, mooie garens en eindproducten. In de opmaat naar de nieuwe fabriek is Brightfiber bezig met een grootschalig garenontwikkeltraject. Wij doen dit samen met Europese spinners, lokale breiers, Nederlandse merken, Wieland Textiles en de Provincie Noord Holland. Ons doel is om van de vijf verschillende grote reststromen in deze regio, nieuwe garens te ontwikkelen. De Brightfiber fabriek gaat hiervoor de grondstoffen produceren.”

Door alle ‘groene’ marketing rondom duurzaam, circulair en recycling, denkt de consument onterecht dat er al veel gebeurt op gebied van circulair textiel. Maar niets is minder waar. Daar komt nu verandering in. Loop.a life heeft aantoonbaar gemaakt dat het kan: van lokale reststromen prachtige kleding maken. Met de komst van de Brightfiber fabriek wordt deze capaciteit opgeschaald en kunnen veel meer merken dit mogelijk maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!