Eerste modulaire woning bijna af

Publicatie: 19 aug 2022 | Update: 31 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De laatste hand wordt gelegd aan de allereerste modulaire woning gemaakt van gerecycled afval. Muurbekleding van spijkerbroeken en een douchebak uit afvalplastic: alles zit erin, in de woning van nog geen 25 vierkante meter. In 2022 staan de eerste er, gegarandeerd.

Een bedenksel van Clean2Anywhere. In de leegstaande voormalige Philipsfabriek aan de Holenweg in Hoorn, wordt het eerste proefexemplaar gebouwd. De modulaire woning, die als ware als Lego in- en uit elkaar gehaald kan worden, is bedoeld als tijdelijke huisvesting op braakliggende locaties.

Nog niet alles van het model is gemaakt uit gerecycled afvalmateriaal. Het bedrijf gaat gefaseerd te werk en maakt eerst dit proefmodel. Het is een groeiproces, als laatste gaan ze het materiaal lokaal ‘minen’, dan komt het hout, textiel en plastic letterlijk uit de stad waar de woningen zullen verschijnen.

De woningen moeten namelijk gaan voldoen aan de bestaande regels. Je loopt tegen allerlei details op die je niet kan bedenken achter de tekentafel. Maar die hobbels zijn opgelost. Ze gaan het met deskundigen evalueren, want ze bouwen conform het Bouwbesluit.

‘Dit is een kans’

De bouw wordt gedaan door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een uniek project, medewerkers die aan dit project meehelpen zien het wel zitten om zelf in zo een huis te wonen. Voor jongeren is dit een werkelijke kans.

Er gloort hoop voor hem aan de horizon, want de eerste zestien woningen gaan door woningstichting Het Grootslag worden geplaatst.  Op de plekken waar de komende jaren nog niet worden gebouwd, gaan ze de huizen plaatsen voor starters, spoedzoekers en vergunninghouders. Ze hebben afgesproken er uiteindelijk vijftig te realiseren.

Locaties

In 2020 werden de zinnen gezet op een terrein in Andijk om de eerste woningen te plaatsen. Inmiddels zijn er meerdere plekken in beeld. Het bedrijf is met drie gemeentes in gesprek gegaan waaronder Enkhuizen, Drechterland en Medemblik voor het zoeken naar  geschikte locaties.

De ambitie is veel groter. West-Friesland heeft een woningvraagstuk maar heel Nederland heeft dat ook. Denk niet dat zij als aannemers of projectontwikkelaars in de weer gaan. Zie hun maar als kermisexploitanten: als er in een stad vraag naar is, dan vestigen ze de huizen daar. De jongeren uit het sociaal domein worden in dienst genomen om te bouwen voor de jongeren die daar woningzoekend zijn.

Na wat aanloopproblemen, gaat het er dan toch binnenkort van komen. Begin 2022 moet de lichting van zestien woningen af zijn.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!