Hoe gaat het met de realisatie van hoogwaardige recyclingfabrieken voor zonnepanelen in Nederland? Dat is een verhaal met 2 kanten. Het eerste Nederlandse initiatief is gesneuveld, maar een nieuw staat al klaar.
Sociale dimensie
Waar in het kader van circulariteit upcycling de toekomst heeft, kwam een oudgediende in de recyclingsector, in actie. Hij richtte samen met Weee Nederland – dat een deel van de inzameling van elektronisch afval in Nederland organiseert – TNO, producenten, importeurs en Concern voor Werk een consortium op onder leiding van voormalig minister Jacqueline Cramer. Dat kwam met een plan voor een hoogwaardige recyclingplant in Flevoland en legde dat halverwege 2021 voor aan producentencollectief Stichting OPEN.
Het doel was om binnen een jaar te draaien, maar dat kan niet zonder Stichting OPEN. Die bepaalt waar zonnepanelen worden gerecycled. Weee Nederland verzamelt en verwerkt reeds tussen de 30 en 40 procent van de zonnepanelen voor hen. TNO heeft ontzettend veel kennis over pv-recycling opgebouwd. Concern voor Werk verzekert de sociale dimensie van ons initiatief. Ze wilden naar 2025 toe opschalen naar een financieel gezond bedrijf in het maximaal hergebruik van zonnepanelen en hun grondstoffen. Daarbij gaven ze ook aan dat het huidige bedrag dat productverantwoordelijken in rekening wordt gebracht – 11 eurocent per zonnepaneel – volstrekt onvoldoende is voor de toekomst.