Eerste Nederlandse fabriek voor recycling zonnepanelen gesneuveld, tweede van start

Publicatie: 8 sep 2022 | Update: 29 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hoe gaat het met de realisatie van hoogwaardige recyclingfabrieken voor zonnepanelen in Nederland? Dat is een verhaal met 2 kanten. Het eerste Nederlandse initiatief is gesneuveld, maar een nieuw staat al klaar.

Een ambitieus plan voor het opzetten van een recyclingfabriek in Flevoland kreeg volgens initiatiefnemers Geert Jan Pastoor en Weee Nederland onlangs een definitieve ‘no go’ met een vriendelijke afwijzingsbrief van Stichting OPEN. Ondertussen wordt in Friesland binnen een project van All4Solar en sociaal werkbedrijf Caparis een pilotlijn voor het recyclen van zonnepanelen in gebruik genomen, waarbij ook wordt samengewerkt met Weee Nederland.Het installatietempo van zonnepanelen ligt in Nederland op dit moment op zo’n 10 miljoen stuks per jaar. Deze zullen ergens tussen 2040 en 2050 aan het einde van hun leven zijn. Voor nu is de jaarlijkse afvalstroom nog beperkt, enkele tienduizenden zonnepanelen (red. het ingezamelde volume aan zonnepanelen groeide van 124 ton in 2019 naar 771 ton in 2020), en die worden gedowncycled. Ze worden gestript van hun kabels en frame. De rest belandt in shredders, het glas wordt deels hergebruikt in bouwmaterialen, maar het merendeel van de waardevolle grondstoffen zoals silicium gaat verloren.

Sociale dimensie

Waar in het kader van circulariteit upcycling de toekomst heeft, kwam een oudgediende in de recyclingsector, in actie. Hij richtte samen met Weee Nederland – dat een deel van de inzameling van elektronisch afval in Nederland organiseert – TNO, producenten, importeurs en Concern voor Werk een consortium op onder leiding van voormalig minister Jacqueline Cramer. Dat kwam met een plan voor een hoogwaardige recyclingplant in Flevoland en legde dat halverwege 2021 voor aan producentencollectief Stichting OPEN.

Het doel was om binnen een jaar te draaien, maar dat kan niet zonder Stichting OPEN. Die bepaalt waar zonnepanelen worden gerecycled. Weee Nederland verzamelt en verwerkt reeds tussen de 30 en 40 procent van de zonnepanelen voor hen. TNO heeft ontzettend veel kennis over pv-recycling opgebouwd. Concern voor Werk verzekert de sociale dimensie van ons initiatief. Ze wilden naar 2025 toe opschalen naar een financieel gezond bedrijf in het maximaal hergebruik van zonnepanelen en hun grondstoffen. Daarbij gaven ze ook aan dat het huidige bedrag dat productverantwoordelijken in rekening wordt gebracht – 11 eurocent per zonnepaneel – volstrekt onvoldoende is voor de toekomst.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!