Nylonproducent Nilit en het technologiebedrijf Samsara Eco hebben aangekondigd samen de eerste installatie te bouwen die speciaal is ontworpen voor het recyclen van nylon-6,6. Volgens het Israëlische Nilit bedraagt de jaarlijkse productie van nylon-6,6 ongeveer 4 miljoen ton, wat het een van de meest gebruikte vezels in de mode-industrie maakt. Dit materiaal staat echter bekend om zijn moeilijke recyclebaarheid, vooral wanneer het gemengd is met andere vezels zoals spandex (elastaan). Om deze uitdaging aan te pakken, gaan Nilit en Samsara Eco in Zuidoost-Azië een nieuwe installatie bouwen die specifiek voor dit doel is bedoeld. Deze installatie moet tegen het einde van 2026 operationeel zijn en hoogwaardige gerecycleerde nylon-6,6 polymeren produceren die door fabrikanten kunnen worden gebruikt voor nieuwe kleding en andere producten.
De visie is om het klimaat te herstellen door middel van eindeloze recycling. Een van de manieren waarop zij dit willen bereiken is door de eerste circulaire route voor nylon-6,6 te creëren. Vaak belanden afgedankte kledingstukken van nylon-6,6, zoals sportkleding en auto-interieurs, op stortplaatsen of worden ze verbrand, wat schadelijk is voor onze planeet.
Door textiel-naar-textiel-technologie te gebruiken, hoopt Nilit niet alleen de broeikasgasemissies te verminderen, maar ook een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid textielafval op stortplaatsen wereldwijd te realiseren (momenteel ongeveer 92 miljoen ton per jaar).
Plastic-afbrekende Enzymen
De nieuwe installatie zal gebruik maken van Samsara’s EosEco-technologie, die volgens hen de eerste is die nylon-6,6 oneindig kan recyclen. Deze technologie combineert biofysica, chemie, biologie en computerwetenschap (zoals AI) om een reeks plastic-afbrekende enzymen te creëren. Deze enzymen kunnen plasticafval afbreken, inclusief textiel gemaakt van nylon-6,6. EosEco-technologie zou het mogelijk moeten maken om een breed scala aan materialen te recyclen, zelfs gekleurd en gemengd textiel zoals nylon-6,6 met spandex.
Organische Benadering
Vorig jaar heeft Nilit samengewerkt met chemiebedrijf BASF om nylon-6,6 te produceren uit organisch afval. BASF maakt het belangrijkste bestanddeel van nylon-6,6 (adipinezuur) uit hernieuwbare grondstoffen verkregen via het vergistingsproces van organisch afval, zoals voedselresten.