Eerste windturbine met recyclebare bladen operationeel

Publicatie: 23 sep 2022 | Update: 23 sep 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Siemens Gamesa viert de levering van groene energie door ‘s werelds eerste turbine die is uitgerust met Siemens Gamesa’s Recyclable Blades. De eerste commerciële installatie van recyclebare windturbine technologie vond in juli 2022 plaats in RWE’s Kaskasi offshore windenergieproject in Duitsland. Het markeert een keerpunt in de duurzaamheid op lange termijn van offshore windenergie.

Volgens CEO van de Siemens Gamesa Offshore Business Unit, zegt hebben zij de Siemens Gamesa Recyclable Blade-technologie in slechts 10 maanden op de markt gebracht: van de lancering in september 2021 tot de installatie op RWE’s Kaskasi-project in juli 2022. Dit is indrukwekkend en onderstreept het tempo waarin ze allemaal moeten bewegen om voldoende opwekkingscapaciteit te leveren om de wereldwijde klimaat noodsituatie te bestrijden. Deze mijlpaal betekent een belangrijke bijdrage aan Siemens Gamesa’s doelstelling om in 2040 volledig recyclebare turbines te hebben.

Milde zuuroplossing

Windturbinebladen bestaan uit een combinatie van materialen die in hars zijn ingebed om een sterke, stijve structuur te vormen. Door gebruik te maken van Siemens Gamesa’s Recyclable Blade-technologie kunnen de onderdelen van het blad aan het eind van de levensduur van het product volledig worden teruggewonnen. Het scheiden van onder andere hars, glasvezel en hout gebeurt met behulp van een milde zuuroplossing. De materialen kunnen vervolgens in de circulaire economie terechtkomen en nieuwe producten maken, zoals koffers of behuizingen voor flatscreens, zonder dat er een beroep hoeft te worden gedaan op meer grondstoffen.

Klimaatdoelstellingen

Volgens CEO Wind Offshore, RWE Renewables wordt op hun offshore windpark Kaskasi ‘s werelds eerste recyclebare windturbinebladen onder operationele omstandigheden getest. Dit is een belangrijke stap om de duurzaamheid van windturbines naar een hoger niveau te tillen. De eerste turbine die is uitgerust met Recyclable Blades wekt elektriciteit op. De uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen moet vastberaden worden voortgezet. Een snellere offshore-uitbreiding is bijzonder belangrijk om tegelijkertijd de klimaatdoelstellingen te bereiken en meer energie soevereiniteit te creëren.

Handgemaakt

Een aantal turbines van RWE’s offshore windpark Kaskasi zal worden uitgerust met handgemaakte Siemens Gamesa B81 Recyclable Blades, elk met een lengte van 81 meter. Het project bevindt zich 35 km ten noorden van het eiland Helgoland in de Duitse Noordzee. Het zal bestaan uit 38 SG 8.0-167 DD-windturbines, die 342 MW schone, hernieuwbare energie zullen opwekken voor maximaal 400.000 Duitse gezinnen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!