Eet en drink je kerstboom met Lowlander Treecycle

Publicatie: 25 dec 2022 | Update: 4 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. Als brouwer met botanicals, en vanuit de gedachte ‘waste to taste’, ontstond bij biermerk Lowlander in 2018 het idee om kerstbomen in te zamelen en hiervan een bier te brouwen.

De gemiddelde levensduur van een kerstboom kan tot wel 400 jaar zijn, stelt Lowlander en kan gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opnemen. Bovendien zijn sparrennaalden een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen. Zonde om weg te gooien! Lowlander vond een alternatief. In bier. Als brouwer met botanicals, en vanuit de gedachte ‘waste to taste’ (bijdragend aan hun ‘Nature Positive’ missie), ontstond in 2018 het idee om kerstbomen in te zamelen en hiervan een bier te brouwen. Zo ook in 2022. Op vrijdag 6 januari 2023 kun je jouw kerstboom inleveren bij een van de acht Treecycle locaties door heel Nederland:

1. tHUIS aan de AMSTEL, Amsterdam; 2. Bruxelles, Breda; 3. Café Berger, Den Haag; 4. Jumbo Meerstad, Groningen; 5. Wachtlokaal, Haarlem; 6. Stroom Lent, Nijmegen; 7. Supernova, Rotterdam; 8. Botania, Utrecht.

‘Lever op 6 januari 2023 tussen 12.00 en 20.00 uur je kerstboom in op een van deze punten en je krijgt er een flesje Winter I.P.A. voor terug. Help je mee om de naalden samen met Lowlander te plukken, dan is er ook een lekkere snack! Zorg dat je kerstboom nog gezonde, groene takken heeft, in een rookvrije omgeving heeft gestaan en niet geïmpregneerd is of nepsneeuw bevat’, adviseren de Lowlander-marketeers.

Winter I.P.A. – een bier dat kerstbomen bevat

Voor de productie van Lowlander Winter I.P.A. is er 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het verzamelen van zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen, haalt Lowlander alle naalden zorgvuldig van de takken. Die plukken en conserveren ze. Dit doen ze door de naalden in een neutrale graanalcohol te leggen. Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaard het karakter. Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat in 2022 opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Eet & drink je kerstboom

Over het herbruiken van sparren heeft Lowlander nog meer in petto. Juist omdat de naalden van je kerstboom zo bomvol smaak en karakter zitten, kun je ook koken met sparrennaalden, stelt de brouwer. In het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ geeft Lowlander meer dan 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken. Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker! Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers, bij Bol.com en de webshop van Lowlander.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!