Eetbaar bestek biedt duurzame kansen voor elk land

Publicatie: 30 nov 2016 | Update: 27 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bakeys maakt het eetbare bestek van bloem op basis van gierst, rijst en tarwe. Consumenten kunnen de vorken, messen en lepels in verschillende smaken bestellen. Het bestek zou sterk genoeg zijn om te overleven in hete gerechten, zoals soep en thee.

Duurzaam eetbaar bestek

Na de maaltijd hoeft het bestek niet worden afgewassen, maar kan de gebruiker het opeten. Volgens Bakeys-oprichter Narayana Peesapaty is het drie jaar houdbare bestek zeer voedzaam. Wanneer het bestek na gebruik niet wordt opgegeten, kan het worden weggegooid. In de natuur breekt het binnen 45 dagen af. Ook kan het bestek door dieren worden gegeten.

Waarom hebt u dit bestek ontwikkeld?

Met hun eetbare bestek willen ze een duurzaam alternatief bieden voor plastic bestek. Plastic bevat schadelijke chemicaliën die in voedsel kunnen lekken. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarnaast is plastic bestek een wegwerpproduct, wat een grote afvalberg veroorzaakt. Zo belanden er in India jaarlijks 120 miljard stuks plastic bestek bij het afval.

Metalen bestek is zonder twijfel het beste alternatief voor de plastic variant, maar gebruik ervan vereist een goede wasbeurt met zeep en water. Dat is niet voor iedereen ter wereld binnen handbereik. Ook houten bestek kan een alternatief vormen, maar dat is beperkt houdbaar en heeft een coating die voorkomt dat de gebruiker geen splinters krijgt. Na verloop van tijd kan die coating echter vervagen. Daarnaast bevat gekleurd houten bestek soms schadelijke chemicaliën die tijdens het eten het lichaam ingaan. Hoe vaker dit bestek wordt gewassen, hoe schadelijker houten bestek voor de gezondheid wordt.

Hun eetbare bestek heeft als voordeel dat je het opeet of dat het in de natuur afbreekt en dat er geen sporen achterblijven. Het is niet nodig om het bestek te wassen en te hergebruiken, dus de hygiëne wordt gewaarborgd. Daarnaast voorziet het bestek degene die het gebruik en opeet van voedingsstoffen.

Wat zijn de kansen voor dit eetbare bestek? In India, maar ook in andere landen?

Het bewustzijn rondom gezondheid, voedingswaarde en afval, dat wordt gecreëerd door goedkoop plastic, is een wereldwijd fenomeen. Hun innovatie biedt dus kansen voor elk land. En dat merken ze nu ook. Door een film van The Better India is hun product wereldwijd bekend geworden. Ze krijgen orders uit 38 landen en er staan er nog meer op de planning. Veel mensen zijn op zoek naar alternatieven voor plastic. Mensen schrijven hun dat ze zelfs graag volledig willen overstappen op het gebruik van eetbaar bestek.

Om in te spelen op deze groeiende vraag, is het nodig om technologie te ontwikkelen die massaproductie in verschillende landen mogelijk maakt. Omdat zij het bestek maken met een variatie aan graancombinaties, kunnen ze in elk land lokaal graan gebruiken dat daar in overvloede aanwezig is.

Wat is er nodig om het plastic afvalprobleem het hoofd te bieden?

Plastic wordt gemaakt van petroleum, een goedkope en overvloedige grondstof. Het is gemakkelijk om het materiaal in een mal te gieten en naar wens te vormen. Hierdoor is het voor producenten gemakkelijk om plastic producten goedkoop, aantrekkelijk en op grote schaal te maken. De producten belanden in grote hoeveelheden bij het afval.

Voor nieuwkomers als zij is de lobby te sterk om de markt voor plastic over te nemen. Maar met gestage groei kunnen ze hopelijk over vier tot vijf jaar onze stempel drukken. Ze zijn zeer positief over het feit dat de wereld bewust is geworden van de negatieve effecten van plastic op het milieu en de gezondheid. Als mensen wakker worden en verandering willen, dan worden er dingen in gang gezet. Dit is geen opgelegde verandering, maar een self motivated-verandering die mensen omarmen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!