Endaver en Ineos Styrolution sluiten kringloop naar circulaire economie polystyreen

Publicatie: 27 sep 2022 | Update: 25 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Indaver, een toonaangevende speler in de Europese afvalindustrie, en Ineos Styrolution, de wereldleider in styreen, hebben in juni 2022 een afnameovereenkomst ondertekend waardoor Ineos Styrolution toegang krijgt tot styreenmonomeer (“SM”) dat geproduceerd wordt uit post-consument afval in de geplande depolymerisatie-installatie van Indaver.

Deze overeenkomst sluit de kringloop naar een circulaire economie voor polystyreen. Het zal Ineos Styrolution in staat stellen om polystyreen te produceren op basis van gerecycleerde grondstoffen, ter vervanging van styreenmonomeer dat geproduceerd wordt op basis van fossiele grondstoffen.

De voordelen zijn enorm vind de President EMEA bij Ineos Styrolution, uit. Zij erkennen kunststofafval als een waardevolle grondstof die niet op stortplaatsen mag belanden of mag worden verbrand. Samen met Indaver verminderen ze afval, produceren ze polystyreen met identieke eigenschappen als het virgin materiaal met een lagere CO2-voetafdruk en verminderen ze het gebruik van fossiele grondstoffen.

Nu het gerecyclede polystyreen voldoet aan strenge specificaties voor levensmiddelen, is een oude droom eindelijk uitgekomen: het materiaal dat is gebruikt om levensmiddelen te bewaren, kan worden gerecycled en opnieuw voor hetzelfde doel worden gebruikt.

De CEO van Indaver, vind dat de bedrijven dezelfde visie delen op een echte circulaire economie voor polystyreen. Het materiaal is bij uitstek geschikt om depolymerisatie mogelijk te maken, een geavanceerde recyclage methode die ze inzetten in onze nieuwe recyclage-installatie.

De depolymerisatie technologie maakt het mogelijk om polystyreen te recyclen door het terug om te zetten in zijn bouwsteen, styreenmonomeer. Dankzij dit proces kan het gerecycleerde materiaal voldoen aan de strenge normen voor contact met voedingsmiddelen. Dit verruimt de mogelijkheden voor recycling aanzienlijk, ook voor polystyreen afval dat vroeger alleen kon worden gebruikt voor omzetting in laagwaardige toepassingen.

Als sterke speler in de afvalindustrie is Indaver goed geplaatst om de vereiste afvalstromen voor polystyreen te creëren en te beheren. De nieuwe fabriek van het bedrijf zal gevestigd zijn in Antwerpen, België, en de productie zal starten in 2024.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!