Het Regionaal Textielsorteercentrum Twente verhuist naar Enschede. In het oude pand van het kringloopwarenhuis Het Goed wil het centrum nog meer gedragen kleding teruggeven aan de consument en meer onbruikbaar textiel voor recycling aanbieden. Beter sorteren moet leiden tot meer hergebruik.
De textiel wordt uit de containers van Twente Milieu in Tubbergen gesorteerd. Maar na de zomer gebeurt dat aan de Lonnekerbrugstraat in Enschede. Daar waar de kringloopwinkel Het Goed tot deze week tweedehands goederen verkocht, verrijst een groot en modern sorteercentrum.
Enschede moest het worden, want Enschede is een textielstad en heeft een groter arbeidsaanbod dan Tubbergen. Volgens Het Goed speelt het ook mee dat zij dichterbij hun partners Frankenhuis in Haaksbergen en het kennisinstituut van de hogeschool Saxion zitten.
TexPlus is een samenwerkingsverband tussen zes Twentse koplopers op het gebied van circulair textiel. Van inzameling tot verwerking en het maken van nieuwe eindproducten, de hele keten is daarin vertegenwoordigd.
Groeien naar 3 miljoen kilo
Bij het nieuwe sorteercentrum komt de textiel binnen die is ingezameld door afvalverwerker Twente Milieu. In Tubbergen is daar vorig jaar 2,5 miljoen kilo afgedankte kleding verwerkt. In Enschede kan de hoeveelheid groeien naar in eerste instantie 3 miljoen kilo en later meer. Het is de bedoeling dat daarvan zoveel mogelijk terechtkomt bij de Twentse kringloopwinkels van Het Goed en De Beurs. Wellicht gaat er ook nog een deel naar de Afrikaanse markt, dat is afhankelijk van de vraag aldaar.
Apparaatje herkent het soort textiel
Kleding die niet meer opnieuw gedragen kan worden moet een nieuw leven krijgen als grondstof voor nieuwe textiel. Dat materiaal sorteren wordt verfijnd in het nieuwe sorteercentrum. Daarvoor wordt een apparaatje ontwikkeld dat de samenstelling van textiel detecteert. Het goed sorteren op samenstelling kun je niet meer doen op het blote oog en gevoel. Niet alles is meer van wol of katoen. Stoffen zijn steeds meer gemengd met elastaan (kunstvezel, red.) of polyester en de samenstelling bepaalt de mate van verwerken, nadat het is gesorteerd. Het doel is dat alles bij voorkeur weer terug leidt tot nieuwe textiel.
Werk wordt minder zwaar
Het textielsorteercentrum aan de Lonnekerbrugstraat krijgt ook een zogenoemd ‘hoppersysteem’, waardoor het textiel van de vrachtwagens rechtstreeks op lopende banden belandt. Daardoor wordt het werk minder zwaar en kan alle energie gericht worden op veel en goed sorteren.
Te veel gaat in de kliko
Wat betreft de inzameling valt er nog een wereld te winnen. Momenteel verdwijnt nog te veel in de grijze container. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat alle kleding die ze afdanken in de containers van Twente Milieu kan. Want wat nu nog niet te hergebruiken of te recyclen is, dat is dat over een week misschien wel. De techniek ontwikkelt zich razendsnel. En het is aan hun om ervoor te zorgen dat de wereld zo snel mogelijk circulair wordt.