Enzymen de toekomst voor plastic recycling

Publicatie: 16 aug 2022 | Update: 29 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De afvalstromen van het plastic poly(ethyleentereftalaat) dat kan worden gerecycled tot materiaal dat geschikt is voor voedselverpakkingen, zijn beperkt, waardoor een tekort aan grondstoffen ontstaat. Er is een enzym ontdekt dat de grondstofopties verbreedt.

Kunststoffen zijn buitengewoon nuttige materialen voor verpakkingen en allerlei gebruiksartikelen, maar slecht beheerd plastic afval draagt bij aan vervuiling van land en oceaan. Dit probleem kan in principe worden voorkomen door recycling. Veel plastic producten zijn echter niet ontworpen voor mechanische recycling, waarbij ze worden gesmolten en opnieuw worden verwerkt. Hierdoor worden er materialen geproduceerd van mindere kwaliteit dan het originele plastic.

Concurrerende belangen

EUTVV is een senior contractonderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, een CRO van Wageningen University & Research in Nederland. Als contractonderzoeker op het gebied van voedselverpakkingen en recycling van plastic verpakkingsafval, heeft hij veel te maken met ‘fast-moving consumer goods’-industrieën die verpakkingen gebruiken. Ook wordt hem gevraagd zijn deskundige mening te geven over wat ‘duurzame pakketten’ zijn en welke de beste keuze is voor deze bedrijven. Er werden nog geen adviezen gegeven ten aanzien van de enzymtechnologie beschreven in het artikel van Lu en andere., of andere enzymtechnologieën, omdat deze technologieën simpelweg onvoldoende geavanceerd waren. Daarom is het zijn interesse als verpakkings- en recyclingtechnoloog om deze innovaties tot wasdom te zien komen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!