EU investeert in gerecyclede kunststoffen in elektronische apparaten

Publicatie: 27 sep 2022 | Update: 28 sep 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een nieuw project, gefinancierd door de Europese Unie, moet het gebruik van gerecyclede kunststoffen stimuleren bij elektronische apparaten. Met een budget van 7,2 miljoen euro gaan verschillende partijen aan de slag om dit voor elkaar te krijgen. Het project draagt de naam Increace.

Momenteel zijn de belangrijkste sectoren waarin gerecyclede kunststoffen worden gebruikt de bouw
sector (46%), de verpakkingssector (24%) en de landbouwsector (13%). In elektronische apparaten is dit slechts twee procent. Dit is ongeveer 80.000 ton gerecyclede kunststoffen nieuwe apparaten, terwijl de markt potentieel 2.100.000 ton kan leveren.

Recyclers onderdeel van onderzoeksteam

Het project wordt geleid door onderzoeksinstituut Fraunhofer IZM en wordt hierin ondersteund door onderzoekers, recyclers, product ontwerpers, fabrikanten, en softwareontwikkelaars. Financiering komt er dus vanuit de EU, via het European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Onder de partners bevinden zich onder andere Recycler Mirec, Philips Electronics Nederland, Ingenieursbureau & productontwikkelaar Pezy Group, duurzaam adviesbureau Partners for Innovation, de Universiteit Maastricht, Katholieke Universiteit Leuven en het Belgische technology onderzoeksinstituut VITO en het softwarebedrijf SAP.

Traceren

De projectpartners gaan een nieuwe data gestuurde sorteeroplossingen ontwikkelen. Hiermee willen ze voorkomen dat potentieel gevaarlijke stoffen in het systeem van gerecycleerde kunststoffen terechtkomen. Het traceren van het materiaal is daarbij volgens de initiatiefnemers erg belangrijk. Dit doen ze met een zogenaamde innovatieve blockchain-aanpak.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!