Fairphone, de eerste telefoon met een efficiënte grondstoffenbeleid

Publicatie: 20 nov 2016 | Update: 30 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Fairphone is een Nederlandse onderneming die het doel heeft om een zo eerlijk mogelijk mobiele telefoon te produceren.

Het project zou de productie van Fairphone 1 starten als er vijfduizend voorverkocht werden via crowdfunding, dit aantal werd op 5 juni 2013 bereikt. Alle 25.000 telefoons uit de eerste editie zijn uitverkocht en nu niet meer te koop. Oprichter Bas van Abel en zijn team maakten daarna plannen voor het produceren van een tweede fairphone-toestel.

De eerste telefoon is ontwikkeld in samenwerking met de Waag als crowdsourcing project. Gepoogd is een duurzaam toestel te ontwikkelen met een doordachte stilering, het gebruik van eerlijk verworven mineralen (zoals tantaliet uit het erts coltan), acceptabele arbeidsvoorwaarden voor assemblagemedewerkers en een keuze voor recycling en hergebruik. De telefoons zijn vooral in Duitsland verkocht, er kwam van daar ook kritiek op dit project.

Het productieproces is een paar maanden vertraagd tot begin 2014. De eerste telefoon kostte in Nederland 325 euro voor de consument, waarvan 185 euro voor de productie zijn. KPN heeft van deze eerste editie 1000 exemplaren gekocht, die in 2014 met een abonnement op de Nederlandse markt worden aangeboden.

In 2016 werd de Fairphone 2 verkrijgbaar. Dit model is iets ‘eerlijker dan zijn voorganger’, doordat de opbouw van het toestel deels modulair van opzet is. Zo zijn onder meer de camera, de batterij en het scherm zelf vervangbaar.
In Berlijn werd op 27 augustus 2019 de Fairphone 3 aangekondigd

Productie

De telefoon wordt in China geproduceerd, maar deze fabriek moest dan wel bereid zijn om het productieproces fair te maken. Tevens richtte FairPhone een arbeidersfonds op, omdat een vakbond in China verboden is.

Deutscher Umweltpreis

Op 12 oktober 2016 werd bekendgemaakt dat Fairphone-stichter Bas van Abel een van de winnaars is van de jaarlijkse prestigieuze Deutscher Umweltpreis als “pionier voor een efficiënter grondstoffenbeleid in de smartphone-industrie”.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!