FALAFVAL maakt lekkerste falafel groentepulp

Publicatie: 25 feb 2020 | Update: 9 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Van gezond groen sapje naar fingerlicking lekkere falafel. Het Rotterdamse FALAFVAL bewijst dat afval naar meer smaakt!

Een goed broodje falafel, wie houdt daar nou niet van? Voedzaam, (meestal) vegan en lekker vanaf de lunch tot na het stappen. Het Rotterdamse FALAFVAL geeft deze klassieker uit het Midden-Oosten een duurzame twist: zij maken falafel van groentepulp dat overblijft na het juicen en normaal gesproken in de prullenbak verdwijnt.

Voedselafval als waardevolle bron

Van het ontbijt tot onze midnight snack: alles wat we eten heeft impact op onze wereld. Dat begint bij hoe we ons voedsel produceren en eindigt bij eten dat onnodig op de afvalberg belandt. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard, de oprichters van FALAFVAL, droomden al langer van een passieproject rondom eten, maar dan zonder de negatieve impact die voedsel kan hebben.

Er gaat al zoveel waardevol voedsel verloren, daar wilden ze niet aan meedoen. Dus onderzochten ze welk voedselafval ze zouden kunnen omtoveren tot een lekker en duurzaam product. Op een dag belde Scifo haar op en zei: ‘FALAFVAL’. Daarna keken ze niet meer terug.

Samenwerking met juicebars

De falafel van FALAFVAL is volledig plantaardig en bestaat voor 50% uit groentepulp dat overblijft bij het persen van sapjes, en 50% uit good old kikkererwten. Kikkererwten zorgen voor die klassieke smaak van falafel en zijn bovendien een goed bindmiddel. En ook niet onbelangrijk: kikkererwten zijn een duurzame voedingsbron. De productie kost weinig resources, zeker als je het vergelijkt met de productie van vlees.

De groentepulp in FALAFVAL komt bij juicebars uit Rotterdam vandaan. Mensen houden van verse sapjes, maar weten vaak niet dat daarna nog pulp overblijft. Deze pulp is hartstikke smaakvol en voedzaam, het perfecte ‘afval’ om weer iets nieuws mee te maken.

2.000 verkochte broodjes

Dat FALAFVAL ook lekker smaakt, bewijzen de successen van afgelopen jaar. In 2019 verkocht FALFAVAL ruim 2.000 circulaire broodjes in de smaken wortel, spinazie en biet. Afgelopen jaar stonden ze op verschillende Rotterdamse evenementen en hebben daar ontzettend veel complimenten gekregen. Van echte falafelliefhebbers tot mensen die nog nooit falafel hebben gegeten. Je vindt je eigen product natuurlijk fantastisch, dus die bevestiging was te gek.

Ook won FALAFVAL in 2019 de RET Aardig Onderweg Award, een award die gaat naar initiatieven die Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. Aan die award zat ook een geldbedrag gekoppeld waardoor ze nu een mooi startkapitaal hebben. Daarmee kunnen ze hun productie en distributie op een duurzame manier opschalen. Onder andere werken Ayuk en Scifo aan elektrisch vervoer voor de catering op festivals en willen ze de rest van hun broodje verder verduurzamen.

FALAFVAL als symbool

Op dit moment is FALAFVAL alleen te krijgen op evenementen, maar als het aan Ayuk ligt, is FALAFVAL straks door heel Nederland te krijgen. Als ze hun product geperfectioneerd hebben, willen ze zeker in de supermarkten komen te liggen, en dat je FALAFVAL in plaats van bitterballen kan bestellen op een terrasje.

Naast de Nederlandse markt veroveren heeft FALAFVAL ook een hoger doel. Onder het motto ‘de één zijn afval is een ander zijn FALAFVAL’ willen ze mensen inspireren om alles uit hun eten te halen, om alles te gebruiken wat ze produceren. Vrienden zeggen weleens voor de grap dat ze ‘falafvallen’ als ze iets lekkers maken van eten wat anders in de prullenbak zou belanden. Dat is precies wat ze willen bereiken, dat FALAFVAL een symbool wordt.

Gewoon beginnen

Ayuk heeft ook nog een tip voor iedereen die een goed idee heeft: Begin gewoon. Dat hebben zij ook gedaan. Ga mensen bellen, experimenteren in je keuken, raak geïnspireerd. Dat is wat zij deden, en kijk waar ze nu staan. Als je maar begint, dan gaat de bal vanzelf rollen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!