Fastfeetgrinded recyclet afgedankte schoenen

Publicatie: 8 dec 2021 | Update: 29 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In het begin werden de schoenen met de hand uit elkaar gehaald en werden de materialen in de magnetron of in een pan op het vuur gedaan. Nu staat er een machine die 2.500 schoenen per uur verwerkt.

Elke dag produceert de industrie zo’n 70 miljoen schoenen. En voor ieder verkocht paar, wordt een paar afgedankt. Omdat schoenen vaak van veel verschillende materialen worden gemaakt, is recyclen lastig. Daarom worden oude schoenen vaak verscheept naar Afrika, Azië of Oost-Europa waar ze in de vuilstort of de verbrandingsoven belanden. Zonde, vonden Pormes en zijn compagnons.

Schoenen recycle machine

Vijf jaar geleden stelde het ministerie van Defensie de vraag of het mogelijk was om schoenen te recyclen. Fastfeetgrinded bouwt de eerste schoenen-recyclemachine ter wereld, ook wel de SRM: de Shoe Recyle Machine. De SRM kan 2.500 schoenen per uur verwerken. Aan de ene kant van de machine gaat de schoen erin en aan de andere kant wordt het gescheiden in drie verschillende materialen: schuim, rubber en textiel. Deze komen er in korrels of garen uit.

Asics, Decathlon en Bever

Hoe het apparaat precies werkt?. Het systeem is gepatenteerd en Fastfeetgrinded wilt hem zelf doorontwikkelen. De machine heeft inmiddels de aandacht getrokken van een breed scala aan bekende sportmerken zoals Asics, Decathlon en Bever. In 2030 moeten we als maatschappij naar de helft minder grondstoffengebruik.

Groei binnen- en buitenland

Niet alleen de vraag naar het recyclaat dat de SRM produceert neemt toe. Vanuit heel Nederland komen er nu afgetrapte schoenen binnen. Het is teveel om te verwerken en er is ruimtegebrek. Daarom heeft Fastfeetgrinded de knoop doorgehakt om te verhuizen. Ze worden vijf keer zo groot op de nieuwe locatie in Wieringerwerf. Plannen voor een tweede fabriek in Nederland liggen inmiddels klaar. Ook Duitsland staat op de planning.

Circulaire schoen

Het duurt nog even voordat de consument de eerste circulaire schoen kan kopen. Doordat de schoen gemaakt is van een mix aan gekleurde materialen is het eindresultaat vooralsnog overwegend bruin van kleur. Als er hier verf aan wordt toevoegen, is de schoen niet meer 100 procent circulair.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!