Finse textiel-recycle start-up brengt circulaire mode-industrie dichterbij

Publicatie: 2 okt 2021 | Update: 2 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Infinited Fiber Company, in eigen land geroemd als mode-industrieveranderaar, haalt miljoenen op om hun productie op te schalen. Zo investeerden H&M en Adidas al in het Finse bedrijf. Nu voegt ook Zalando zich in het rijtje. Infinited Fiber Company is blij met modebedrijven als investeerders. Ze spelen een strategische rol in de transformatie van de industrie van een lineair naar een circulair model, zegt CEO Petri Alava van Infinited Fiber Company.

Naast de modemerken investeren ook een aantal “reguliere financiers” en Sateri (een grote viscoseproducent) in Infinited Fiber Company. Met de investeringen, die boven de 30 miljoen uitkomen, kan Infinited Fiber Company de productie opschalen en voorbereidingen treffen voor de bouw van hun “flagship fabriek”. Maar om de fabriek daadwerkelijk te bouwen is nog veel meer geld nodig. Ze evalueren momenteel verschillende financieringsopties, aldus de CEO.

Net als katoen

Volgens het Finse staatsinvesteringsfonds Sitra heeft Infinited Fiber Company de potentie om de complete textielindustrie te veranderen. Het bedrijf ontwikkelde een technologie waarmee het textielafval waar veel katoen in zit omzet in een nieuw materiaal: Infinna. Deze stof is vergelijkbaar met katoen, biologisch afbreekbaar en kan aan het einde van de levensduur opnieuw met ander textielafval worden gerecycled.

Duurzaamheid

Hoeveel duurzamer is het materiaal van Infinited Fiber Company in vergelijking met nieuw katoen? Het is mogelijk om geweldige materialen op een geweldige manier te produceren, en het is ook mogelijk om geweldige materialen te produceren op een manier die helemaal niet duurzaam is, reageert Alava. Dat geldt ook voor zijn product. De pilot fabrieken die het bedrijf nu gebruikt draaien op hernieuwbare energie. Ook voor de geplande flagship fabriek, waar ze 30.000 ton Infinna willen produceren, willen ze hernieuwbare energie gebruiken. Maar duurzaamheid gaat verder dan energie.

Ze weten dat het waterverbruik voor de productie van Infinna een fractie is van het waterverbruik dat nodig is om een ​​gelijke hoeveelheid conventioneel katoen te verbouwen. En omdat ze geen landbouwgrond of bossen nodig hebben om te oogsten, omdat ze bestaande afvalstromen als hun grondstof gebruiken, houden ze reeds bestaande materialen in omloop en verminderen ze de druk op natuurlijk hulpbronnen, aldus de CEO.

Infinited Fiber Company is niet het enige bedrijf dat technologie ontwikkelt om recycling van vezels mogelijk te maken, weet Jan Mahy, Lector Sustainable & Functional Textiles bij Hogeschool Saxion. Eén daarvan is bijvoorbeeld SaXcell, dat is een technologie die indertijd ontwikkeld is door mijn groep bij Saxion. Ook noemt hij het Zweedse Renewcell. Dit soort bedrijven gebruiken verschillende technologieën om hetzelfde resultaat te bereiken: een kwalitatief zo goed mogelijke vezel uit gerecycled materiaal.

Samenwerking met modebedrijven

In de intentieverklaring die Zalando ondertekende, staat dat het bedrijf Infinna-vezel gaat gebruiken voor de productie van een aantal eigen merken. Zo werkt het bedrijf aan een pilot voor het duurzaamheidsmerk ZIGN. Het eerste product zal voor 75 procent uit Infinna en 25 procent uit gerecycled katoen bestaan. Ook gaat Zalando textiel aanleveren. Ongeveer 60 procent van de klanten wil de levensduur van hun kleding verlengen door reparatie, tweedehands opties en duurzame verwijdering, zegt een woordvoerder. Door samen te werken met Infinited Fiber wil Zalando inspelen op die klantbehoefte.

Toekomst

Gebruiken modebedrijven over dertig jaar alleen nog maar gerecyclede materialen? Mahy verwacht dat de cijfers enorm zullen oplopen. Het zal wel moeten, dus de Infinited Fibers van deze wereld zullen aan de bak moeten. De wereld is groot genoeg en de markt is groot genoeg, want er is onvoldoende virgin cotton, of het nu organisch of biologische of gewoon standaard katoen is.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!