Flevoziekenhuis bewust over afvalverwerking

Publicatie: 14 jun 2022 | Update: 14 jun 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Na een kritische afvalanalyse heeft het Flevoziekenhuis besloten per maart 2022 samen te werken met Seenons – de IT-oplossing voor bedrijven om een afvalvrije wereld te creëren. In zijn totaliteit draagt de ziekenhuiszorg voor 7% bij aan de CO2-uitstoot in Nederland en afvalverwerking is een grote boosdoener. Het Flevoziekenhuis heeft in Seenons een partner gevonden die een efficiënte oplossing biedt voor de reductie van restafval. Daarnaast moet de ondersteuning op adviesniveau leiden tot bewustwording en gedragsverandering van de ziekenhuismedewerkers. In een testperiode van zes weken, zijn er al uit één grote stroom restafval vijf aparte stromen ontstaan op verschillende afdelingen. Het resultaat van deze pilot is een reductie van bijna 75% restafval. Het doel is om vanuit alle 27 afvalstromen in het ziekenhuis de grondstoffen circulair te verwerken en zo een nieuw leven te geven.

In het algemeen komt er vanuit operatiekamers in ziekenhuizen al ongeveer 1,3 miljoen kilo medisch afval. Zonde, hierin schuilen waardevolle grondstoffen die je kunt hergebruiken. Een van de grootste afvalstromen, plastic, wordt sinds de samenwerking met Seenons gespaard uit de verbrandingsovens. Vijf volle containers met plastic van 20m3 worden nu jaarlijks gerecycled en verwerkt tot nieuwe producten. En dit is nog maar het begin.

Duurzaamheid staat bij het ziekenhuis hoog in het vaandel, en afval is hier ook een belangerijk onderdeel van. Zij hebben als doel om al het restafval met 50% te reduceren per 2025. Sinds de samenwerking met Seenons zijn zij al heel goed op weg.  Ook de ondersteuning die Seenons hen biedt op adviesniveau voor management en medewerkers is waardevol. Zo kunnen zij effectief mogelijk naar hun doel toewerken. Hiermee hopen zij ook andere ziekenhuizen te inspireren om restafval zoveel mogelijk te reduceren. Ziekenhuizen kunnen ten slotte een belangrijke bijdrage leveren aan een grote reductie van de afvalberg.

Seenons is heel trots over de samenwerking met Flevoziekenhuis. In een zeer korte tijd hebben zij al diverse afvalstromen opnieuw kunnen inrichten. Alleen al met het aanbieden van de mogelijkheid om het afval van de OK’s te scheiden en kunnen laten verwerken in nieuwe producten, maken zij samen al een berg aan positieve impact. Zij proberen steeds een stapje verder te gaan, zoals uiteindelijk de gerecyclede producten weer terug te brengen op de plek in het ziekenhuis waar het van origine vandaan komt – zoals het Tork papier in de toiletten. Hun taak is om organisaties op weg te helpen naar een afvalvrije wereld.

Binnenkort bepaalt Seenons samen met het ziekenhuis hoe de bronscheiding en verwerking doorgevoerd kan worden voor de overige afvalstromen in het ziekenhuis. De cirkel rondmaken is het ultieme doel. Er loopt momenteel ook al een test met papieren tissues: nieuwe tissues zijn gemaakt van de gebruikte tissues uit het Flevoziekenhuis.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!