Forest Wool van kerstbomen

Publicatie: 22 mei 2020 | Update: 12 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Deze wol is gemaakt van delen van de dennenbomen. De dennenboom is de meest gekapte boomsoort ter wereld. Alleen al in Europa worden er jaarlijks zo’n 600 miljoen dennen gekapt. Na het vellen blijven er grote bergen dennennaalden als restafval achter in het bos. Per boom wel tot 70 kilogram.

Forest Wool bedacht een slimme manier om deze reststroom waardevol te maken. Zo maken zij onder andere textiel van de naalden.

Van dennennaald tot Forest Wool

Er is hiervoor een unieke techniek ontwikkeld om van de vezels in dennennaalden een nieuw, duurzaam materiaal te maken. Deze vezels zijn geschikt om er textiel, composietmaterialen of papier van te maken.

Van krukken tot tapijten tot kleding: de toepassingen van Forest Wool lijken eindeloos. Daarnaast bieden de droge, scherpe naalden een goed duurzaam alternatief voor geïmporteerde vezels zoals katoen, kokos en jute. Een sterk staaltje duurzaam Dutch Design!

Het idee om met dennennaalden te werken

Er werd eerst een onderzoek gedaan naar de vergeten waarde van planten en de natuur om ons heen. Door de eeuwen heen zijn er veel ambachtelijke technieken en toepassingen verloren gegaan door toenemende massaproductie. Zo is ook de dennenboom in vergetelheid geraakt. Niet het hout zelf, dat door grote houtverbruikers in grote getallen wordt gekapt, maar de andere waardevolle onderdelen van de boom.

Een voorbeeld is het verhaal uit 1536 van de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier, wiens bemanning werd genezen van scheurbeuk met een thee van dennennaalden en schors die de Iroquois aan hen gaf, na maandenlang met voedseltekorten te hebben gekampt op zee. Of het Scandinavische schorsbrood, ook wel noodbrood genoemd, toen in de 18e en 19e eeuw de graanoogst was mislukt en men opzoek moest naar creatieve oplossingen om het meel langer houdbaar te maken.

Jaarlijks blijven er miljarden dennennaalden achter op de grond, waarmee er niets wordt gedaan. Alleen het hout wordt gebruikt. Hierdoor is er naar mogelijkheden gezocht die dennennaalden te bieden heeft. Hieruit is gebleken dat dennennaalden gebruikt kunnen worden van textiel tot composietmaterialen en papier.

Toepassingen van Forest Wool die het haalbaarst zijn

Forest Wool is een flexibel materiaal dat zacht of hard kan worden, afhankelijk van het beoogde gebruik. Zo werden er twee krukken gecreëerd, zonder lijm of schroeven. Dit om de veelzijdigheid van het materiaal te laten zien. In één object zijn uiteenlopende toepassingen zichtbaar; de basis is gemaakt van sterk composiet, de bovenkant is bekleed met niet-geweven vilt en gevuld met losse dennennaalden.

Voor een ondernemer is het sowiso niet mogelijk om alles tegelijk te doen, sinds het bedrijf ook een eenmanszaak is. Er wordt nu gefocust op de twee belangrijkste toepassingen van Forest Wool: het maken van sterke bio-composieten en het creëren van een duurzaam textiel.

Het maken van wol uit dennennaalden

Voordat er een trui van dennennaalden aangetrokken kan worden, komt er eerst heel wat bij kijken. Ten eerste moeten de naalden eerst verzameld en gedroogd worden. Hiervoor kunnen zowel gedroogde als verse naalden gebruikt worden, maar er wordt voorkeur gegeven aan verse naalden. Dit vanwege het feit dat de etherische oliën beter geextraheerd kunnen worden. De berg aan naalden moeten eerst gebroken, geweekt, gestoomd, gekaard, gebonden en geperst worden.  Uiteindelijk bestaat er dan een lap textiel dat aanvoelt als vilt en die gebruikt kan worden om kleding van te maken.

Hiermee wordt een eeuwenoud proces dat roten heet verfijnd, die al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt. Bij roten worden vlas, hennep (of dus dennennaalden) in water ondergedompeld waarbij ongewenste delen van de plant oplossen en de vezels vrijkomen. Tijdens dit proces komen ook etherische oliën en natuurlijke kleurstoffen uit de naalden vrij. Het bedrijf is een mooi voorbeeld van een generatie nieuwe denkers die ontdekken hoe een product van top tot teen gebruikt kan worden, van hout tot textiel tot kleurstof die naar Kerstmis ruikt.

Op dit moment is het niet nodig om naar de dichtstbijzijnde winkel te rennen en een trui van dennennaalden te passen om te voelen hoe het zit. Ondanks de stekelige oorsprong hoeft er echt geen zorgen gemaakt te worden als het materiaal prikt.

De duurzaamheid van textiel uit dennennaalden

Het is belangrijk om te vermelden dat de vezels uit de naald gehaald worden, er komen geen chemische processen aan te pas zoals bij andere cellulose genereerde stoffen zoals kunstzijde of bamboe. Daarnaast groeien er veel dennenbomen in Europa, wat ook een voordeel is. Katoen- en bamboetextiel, daarentegen, wordt voornamelijk in het buitenland geproduceerd en daarna geïmporteerd. Daar komen dus vele transportkilometers bij kijken. Om maar nog niet te spreken van de slechte leef- en werkomstandigheden van werkers in de kledingindustrie.

Daarnaast is Forest Wool voornamelijk een manier om waarde toe te voegen aan iets wat normaliter als afvalproduct zou worden gezien. Er wordt waarde toegevoegd aan een product dat op de grond blijft liggen. Er is geen extra water of arbeid voor nodig om het materiaal te verkrijgen. Daarom is Forest Wool duurzamer dan traditionele textiel zoals katoen en wol.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!