GBN Recycling en LimeGreen®komen met ONE-DNA™ kunstgras

Publicatie: 9 mei 2023 | Update: 9 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Lokale inzameling en recycling; dat is het duurzame, decentrale doel van de nieuwe samenwerking tussen LimeGreen® en GBN Artificial Grass Recycling (AGR). Deze pioniers in duurzaamheid gaan zich samen richten op waardebehoud van ONE-DNA™ kunstgras. De snijrestanten én End-of-Life (EoL) kunstgras worden verwerkt tot hoogwaardige circulaire grondstof: RTA (Recycled Turf Agglomerate). Het circulaire RTA kan door producent TenCate Grass opnieuw worden ingezet in als grondstof voor nieuwe producten. Dat betekent circulair kunstgras voor landschappelijke toepassingen, tuinen, op en rond schoolpleinen, in openbare ruimtes en op balkons of terrassen. Een unieke samenwerking in de kunstgraswereld.

De route naar hoogwaardige recycling

Steeds meer organisaties kiezen voor duurzaam en verantwoord ondernemerschap. En dat is hard nodig, want klimaatverandering, uitstoot van schadelijke gassen en uitputting van primaire grondstoffen zijn grote thema’s die hun toekomst gaan bepalen. Daarom introduceerde LimeGreen® met haar ONE-DNA™ kunstgras iets nieuws voor de wereldwijde kunstgrasmarkt; kunstgras dat voor 100% uit één grondstof bestaat (PE), waardoor volledige recycling mogelijk is. Dit levert niet alleen een energiezuinig productieproces op, maar het voorkomt ook dat kunstgras aan het eind van de levensduur nog wordt verbrand of gedumpt. Met dit product is de route naar hoogwaardige recycling duidelijk, door de stap naar lokale inzameling en verwerking van het kunstgras na gebruik. Daarom slaat LimeGreen® nu de handen ineen met GBN AGR, voor hoogwaardige recycling van ONE-DNA™ gras in Nederland en aangrenzende Europese landen.

Materiaalstromen circulair maken

Directeur Jasper Eppingbroek van LimeGreen® licht het nieuwe partnerschap met GBN AGR toe. Als toonaangevend waste-to-product-bedrijf wil GBN Groep (onderdeel van GBN AGR) alle materiaalstromen één voor één circulair maken. Deze doelstelling sluit naadloos aan bij hun ONE-DNA™ productstrategie voor hun hele kunstgrasportfolio. Voor deze samenwerking plaatsen ze samen met GBN AGR lokaal containers bij hun partners. Hierdoor kunnen zowel kunstgras verwerkende bedrijven als consumenten die hun kunstgras kochten, direct bijdragen aan rechtstreeks recyclen.

De verwerking van ONE-DNA™ kunstgras zal bij GBN AGR in een apart recyclingproces verwerkt worden, los van traditionele kunstgrassen. Voor hergebruik brengt dit zuivere grondstoffen op met slechts één materiaal-dna. Samen maken ze de stap naar een volledig circulaire aanpak in de waardeketen! Eric van Roekel, CEO van GBN Groep.

Take-Back programma

Om de kunstgrasrestanten en het gebruikte, vervuilde kunstgras daadwerkelijk bij GBN AGR te krijgen, richt LimeGreen® twee stromen in. Ten eerste wordt direct na de installatie van een kunstgrasproject het snij-afval verzameld in LDPE zakken en PE-bigbags bij LimeGreen®-partners. Ten tweede is er het Take-back programma van LimeGreen®, waarmee het end-of-life gras kan worden ingezameld voor recycling door GBN AGR.

ONE-DNA is de toekomst van kunstgras

Eric van Roekel, CEO van GBN Groep, zegt dat ze impact willen maken. Met de oprichting van GBN AGR in 2020 zijn zij erin geslaagd, samen met de industrie, om een verantwoord verwerkingsproces voor EoL kunstgras up-and-running te maken. Deze is uniek omdat het op een transparante, circulaire en gecertificeerde werkwijze wordt uitgevoerd. Recyclen is bij GBN AGR pas het begin. Hun vervaardigde circulaire grondstoffen een tweede leven als grondstof of product geven en zo de circulaire economie te laten draaien, dat is hun doel!

Door deze samenwerking zetten ze een enorme stap voorwaarts. ONE-DNA kunstgras en het Take-back programma zijn essentiële onderdeel van het creëren van een circulaire economie voor de kunstgras branche. Met ONE-DNA kunstgras bereiken ze niet alleen de zakelijke markt maar ook de particuliere markt en maken ze de recycling van EoL kunstgras voor iedereen toegankelijk. ONE-DNA kunstgras zal, in grote hoeveelheden, pas over circa 10 jaar bij hun in de fabriek gerecycled worden als het aan het einde van haar levensduur is. Het is de toekomst van kunstgras en daar richten zij zich vandaag al op met deze samenwerking. Met deze investering in design for re-use is 100% circulariteit de nieuwe norm!

Hoe werkt het Take-Back programma?

Het LimeGreen® kunstgras van een specifiek project wordt traceerbaar gemaakt en de consument wordt er via verschillende wegen op gewezen dat zijn gras recyclebaar is. Dit gebeurt middels een print op de rug van het gras, via vouchers die onder de grasmat worden geplaatst én met een speciale registratie-app. Via deze app is de garantie geregeld en krijgt de consument periodiek een reminder voor recycling. Bij vervanging of verwijdering, na jarenlang gebruik, meldt de consument het gras aan voor recycling. Vervolgens kan het oude kunstgras door de hovenier of uitvoerder van het project kosteloos worden ingenomen voor inzameling bij een LimeGreen®-partner. In de toekomst wordt er mogelijk zelfs een cash-back of statiegeldregeling aan gekoppeld. Van daaruit wordt het ingezamelde kunstgras dan afgevoerd naar GBN AGR.

TenCate Grass klaar voor hergebruik grondstoffen

Het ingezamelde, schone snij-afval en het gebruikte kunstgras waarin zandresten en organische materialen kunnen zitten, zullen door GBN AGR worden verwerkt tot schone circulaire grondstof. Deze grondstof zal door producent TenCate Grass worden teruggenomen en worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Volgens Jasper Eppingbroek laat deze stap zien dat werkelijke circulariteit mogelijk wordt door intensieve samenwerking tussen ketenpartners. Dit is een geweldige stap om lokale inzameling, recycling en productie samen te brengen. Deze richting gaan ze samen met hun lokale partners ook doorzetten in andere landen waar LimeGreen® gras geïnstalleerd wordt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!