Gebruikt textiel krijgt een tweede leven bij HEMA

Publicatie: 17 mrt 2023 | Update: 24 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

HEMA breidt in 2023 het aantal winkels waar textiel wordt ingezameld uit van 24 naar 116 filialen. Hiermee zet HEMA een volgende stap richting een circulaire textielindustrie waarbij gebruikte kleding een tweede leven krijgt in een nieuwe vorm.

De pilot waar HEMA in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Drop&Loop van Wolkat mee startte in het voorjaar van 2021, was succesvol. In totaal is 4636 kilo gebruikt textiel ingeleverd en heeft het een tweede leven gekregen. De helft van het textiel is hergebruikt als tweedehandskleding en 42% van het ingezamelde textiel is verwerkt tot nieuwe vezels die zijn verwerkt in producten zoals tassen en kussens.

De directeur duurzaamheid bij HEMA vertelt dat hun doel is om van het ingeleverde textiel weer nieuwe HEMA-producten te maken. Hij is er super trots op dat ze bij HEMA een belangrijke volgende stap hebben gezet. Dit past helemaal binnen hun strategie, waarin ze zich richten op producten die langer meegaan doordat ze mooier, praktischer en beter zijn. En door ook na gebruik door de klant, oplossingen te bieden.

HEMA, Drop&Loop en Wolkat

HEMA werkt voor het sorteren, herbestemmen en recyclen van textiel samen met Drop&Loop, onderdeel van Wolkat. Gebruikt textiel dat bij HEMA wordt ingeleverd gaat eerst naar het sorteercentrum van Drop&Loop in Tilburg. Daar vindt het eerste sorteerproces plaats, waar onderscheid wordt gemaakt in herdraagbaar textiel, niet-herdraagbaar textiel en afval. Ongeveer de helft van het ingeleverde materiaal is geschikt voor hergebruik en de andere helft voor recycling. Wat goed genoeg is voor hergebruik in Nederlandse winkels, blijft hier.

De mede-eigenaar van Wolkat zegt dat HEMA een duidelijke missie en visie heeft op duurzaamheid. Dit past perfect bij hun als innovatief textielrecyclingbedrijf. Ze hechten veel belang aan een juiste match met een partner, omdat zij ook altijd op een lange en duurzame termijn willen werken en ondernemen. De uiteindelijke ambitie is om met het ingeleverde textiel nieuwe producten te maken voor HEMA-collecties, iets dat zij natuurlijk alleen maar aanmoedigen.

Circulaire textielverwerker

Het textiel dat niet herdraagbaar is en daarom niet kan worden aangeboden aan bijvoorbeeld de tweedehandsmarkt, gaat naar de Wolkat-fabriek in Tanger, Marokko. Wolkat is de enige circulaire textielverwerker ter wereld waar de gehele keten onder één dak plaatsvindt: het sorteren, recyclen, spinnen en weven van textiel. In Tanger wordt het ingeleverde textiel met de hand gesorteerd op materiaal en kleur. Vervolgens wordt het verwerkt tot nieuwe vezels en gesponnen tot garen. Van dat garen maakt Wolkat stoffen, waar vervolgens kledingstukken of andere textielproducten van gemaakt worden.

Gaat langer mee

Het textiel dat bij HEMA wordt ingezameld gaat volledig mee in dit proces. HEMA werkt al jaren aan het verduurzamen van haar assortiment. Dat betekent onder andere dat HEMA ernaar streeft dat de producten altijd beter van kwaliteit zijn, zodat ze langer meegaan. Daarnaast zullen ze steeds vaker op de verpakking, in de winkel en online tips geven over hoe klanten zo lang mogelijk met een product kunnen doen. En als het toch moet worden vervangen, dan inspireert en neemt HEMA Initiatieven om dit op een verantwoorde manier te recyclen of een product een tweede leven kan krijgen. Het bieden van deze inzamelpunten van textiel in steeds meer HEMA filialen maakt daar onderdeel van uit.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!