Gemaaide bermgras voor verbeteren landbouwgrond

Publicatie: 29 aug 2023 | Update: 29 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De gemeente Heerenveen stelt het gemaaide bermgras beschikbaar aan landbouwbedrijven om de kwaliteit van hun bodem te verbeteren. Agrariër Klaas Drint uit Hoornsterzwaag nam in augustus 2023 de eerste lading in ontvangst.

In plaats van het gemaaide gras uit de wegbermen af te voeren als afval, wordt het op boerenerven kleinschalig gecomposteerd en daarna over het land uitgereden. Zo wordt het gemeentegroen gebruikt voor natuurinclusieve landbouw.

Wethouder Jaap van Veen van Heerenveen is erg te spreken over deze toepassing. Hij vindt het een belangrijke en noodzakelijke stap in de richting van natuurinclusieve landbouw en een circulaire economie. We moeten bermgras niet langer zien als afval, maar als een grondstof voor hergebruik. Gecomposteerd bermgras maakt de bodem gezonder, vruchtbaarder en klimaatbestendiger en het is goed voor de biodiversiteit. Bovendien verduurzamen we hiermee de hele keten: het in de gemeente gemaaide bermgras wordt dichtbij verwerkt door boeren uit de regio. Dichtbij betekent een kleinere transportafstand en minder uitstoot.

Klaas Drint is met zijn bedrijf aangesloten bij de Friese boerencoöperatie Agricycling. Samen met de overheid werkt Agricycling aan een opzet die boeren in staat stelt waardevolle reststromen te recyclen en te benutten als bodemverbeteraar.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!