Gerecycled fosfaat uit afvalwater moet voedingsprijzen doen dalen

Publicatie: 15 jun 2022 | Update: 17 jun 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wetenschappers zijn van mening meer fosfaat te recyclen uit rioolwater. Dit om mest uit afvalwater te halen in plaats van uit gesteente, hierdoor kunnen de voedingsprijzen dalen.

In een rapport roepen 40 internationale wetenschappers op om de fosfaatkringloop te sluiten. En dat kan onder andere door fosfor uit het rioolwater te halen.

 

Wat is fosfor?

 

Fosfor komt oorspronkelijk voor in alle planten en is belangerijk voor de groei van de plant. In de natuur vind je het mineraal het vaakst in fosfaatverbindingen. Dat zijn verbindingen van het mineraal fosfor (P) met zuurstof (O). Fosfor wordt gebruikt in kunstmest en zorgt ervoor dat de planten sneller groeien. Maar té veel gebruik daarvan zorgt voor vervuiling.

Om aan de wereldwijde vraag aan voedsel te voldoen, is heel veel mest nodig. Sinds de jaren 60 is het wereldwijde gebruik van fosforkunstmest verviervoudigd. En doordat ook de vraag naar zuivel en dierlijke producten toenam, werd er ook steeds meer fosfaat in de vorm van veevoer aangevoerd.

Maar een deel van het fosfaat in kunstmest spoelt uit en komt dan in de bodem terecht. Vervolgens belandt het in het oppervlaktewater. Dit zorgt voor slechte waterkwaliteit, zoals algengroei, die de rest van het waterleven verstikt.

Vrijwel het meeste fosfor dat wordt gebruikt voor kunstmest wordt gewonnen uit steen. Maar de voorraad is eindig: op een gegeven moment is het op. Onderzoekers wijzen erop dat er ook fosfor in ons rioolwater zit. En dat zouden we volgens de onderzoekers beter kunnen benutten.

Volgens de onderzoekers is het zelfs goedkoper om fosfor uit rioolwater te halen, dan uit gesteente. De fosforvoorraden zijn door de oorlog in Oekraïne flink in prijs gestegen. Van 240 dollar per ton tot meer dan 900 dollar per ton. De meeste meststoffen gebruiken namelijk een mengsel van fosfor, stikstof en kalium, en Oekraïne en Rusland zijn beide grote leveranciers.

 

Stijgende voedingsprijzen

 

Door de hoge kunstmestprijzen hebben boeren de afgelopen tijd verlies geleden, hierdoor stijgen ook de voedingsprijzen.

Indien regeringen niet zouden optreden tegen verspilling van fosfor in landbouwsystemen en het aanmoedigen van recyclen van fosfor uit rioolwater, zou de voedselzekerheid in gevaar komen te staan. Volgens de onderzoekers kan er veel meer gedaan worden om fosfor tegen lage kosten terug te winnen uit rioolwater. Op dit moment wordt slechts 15 procent van de fosfor in afvalwater teruggewonnen.

 

Geld besparen

 

Bovendien kunnen boeren geld besparen en de verspilling van fosfor verminderen door mest efficiënter te gebruiken. Dit door bijvoorbeeld mest in de bodem te laten injecteren en wel voordat er zware regens wordt verwacht.

Om het wereldwijde fosforprobleem aan te pakken, bevelen de wetenschappers een 50:50:50-doel aan. 50 procent vermindering van de wereldwijde fosforvervuiling door 50 procent meer te recyclen tegen 2050.

Om dit te bereiken dringen de wetenschappers bij overheden aan om de afvalwaterzuivering te verbeteren door fosfor uit het rioolwater te halen en opnieuw te gebruiken. Door de 50:50:50-doelen waar te maken, kunnen boeren wereldwijd bijna 4 miljard dollar per jaar besparen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!