Er wordt soms niet bij stil gestaan, maar de gezondheidszorg is een behoorlijk vervuilende sector. Vooral ziekenhuizen, om specifieker te zijn.
Alle ziekenhuizen bij elkaar nemen maar liefst 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland voor hun rekening, vergelijkbaar met de uitstoot door gasverbruik in alle woningen.
Dus duurzame veranderingen zijn ook in de gezondheidszorg nodig. Voor dit probleem staat de Technische Universiteit wel klaar. Niet dat ze in Delft het hele verontreinigingsprobleem in een handomdraai even oplossen, maar ze bedachten daar toch een aardige deeloplossing. Behalve CO2 scheiden ziekenhuizen namelijk ook een imposante berg verpakkingsafval. En dan in het bijzonder van dat blauwe, steriele inpakpapier – iedereen die ongelukkigerwijze weleens in een ziekenhuis is beland, kent het vast wel. Als dit afval van de ziekenhuizen allemaal bijeen geveegt wordt is het een berg van ruim een kilo.
Dat blauwe spul is trouwens geen papier, maar polypropyleen, kunststof dus. Extra vervuilend, maar dit materiaal heeft als voordeel dat het zich goed laat recyclen. Met deze wetenschap gingen TU-onderzoekers aan de slag. Ze haalden al dat blauwe ’papier’ uit de operatiekamers op en na een reeks proeven met omsmelten creëerden ze een grondstof waarmee ze weer nieuwe handige hulpmiddelen konden ontwerpen voor… de ziekenhuizen zelf! Zulke praktische toepassingen zien we natuurlijk graag. De ziekenhuizen ook, want een aantal gaat deze circulaire keten toepassen om afval te hergebruiken en ook uit het buitenland is belangstelling.