Gerecyclede verf klaar voor de markt

Publicatie: 3 jan 2014 | Update: 18 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De ingezamelde verfresten worden verwerkt tot grondstof die door verffabrikanten kan worden gebruikt als ingrediënt voor de productie van nieuwe muurverven. Ursa Paint in IJmuiden is de eerste verffabrikant die op deze manier nieuwe muurverf heeft ontwikkeld en in de markt zet.

De eerste pot gerecyclede verf in Nederland rolde in de laatste week van 2013 van de band. Hiermee is het voor het eerst gelukt water gedragen verfrestanten – vooral afkomstig van burgers – te recyclen tot verf die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf. De VVVF – branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie – en SITA – specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement – namen het initiatief tot het sluiten van deze kringloop, met een milieuwinst van 72 procent als resultaat.

In Nederland belandt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Zo blijft bij elke schilderklus wel verf over: zo’n 20 procent per emmer of pot. Per jaar kan in Nederland zo’n 3,5 miljoen kilo verf gerecycled worden. Dat is een Olympisch zwembad vol met gerecyclede verf. Dit was aanleiding voor de VVVF en SITA om in 2012 het startsein te geven voor een project om de recycling van verfrestanten mogelijk te maken.

Verfrestanten van Nederlandse huishoudens

De verfproducenten van de VVVF begonnen met het hergebruik van muurverf op waterbasis ofwel latex. Dit proces begint bij Nederlandse huishoudens. Burgers leveren verfrestanten aan bij milieudepots van gemeenten. SITA sorteert het afvalmateriaal, waarna zij de verfstromen zuivert, filtert en bruikbare materialen test op kwaliteit. Met laboratoriumtests worden de restanten beoordeeld op bruikbaarheid. Het resultaat is een kwalitatief goede verfgrondstof, waaraan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu kort geleden de productstatus heeft toegekend. Dit betekent dat elke verfproducent in Nederland deze gerecyclede verfgrondstof kan gebruiken voor de productie van nieuwe (muur)verven

Eerste stap naar meer hergebruik

Volgens de voorzitter van VVVF is duurzaamheid een belangrijke prioriteit van de VVVF. Uit een levenscyclusanalyse blijkt dat recycling van verf een milieuwinst van 72 procent oplevert en het hergebruik van verfrestanten de CO2-uitstoot in Nederland met ruim 11.000 ton kan beperken. Ze beschouwen de introductie door Ursa Paint als een eerste stap naar nog meer hergebruik in deze sector. Door co-creatie met de VVVF en verfproducent Ursa Paint geven ze inhoud aan hun doelstelling om samen met expertpartners een bijdrage te leveren aan het sluiten van de keten. Hiermee investeren ze in het inzamelen en verwerken van verfrestanten tot een hoogwaardige grondstof en geven ze verf een tweede leven. Volgens Algemeen Directeur van SITA wordt er gehoopt dat ook veel particulieren en bedrijven hun verfrestanten voor hergebruik aanleveren.

Volgens technisch directeur brengt Ursa Paint als eerste Nederlandse producent de gerecyclede verf op de markt onder de merknaam Evert Koning. Als voorloper in duurzame verven zoeken ze voortdurend naar grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu. Voor het hergebruiken van verfrestanten beschikken ze nu over de juiste technologie om er professionele muurverf van te maken die aan de hoogste eisen voldoet.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!