Ghost Fishing: Nieuw leven voor verloren visnetten

Publicatie: 1 nov 2022 | Update: 8 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De stichting Ghost Fishing houdt zich bezig met het bergen van verloren, gedumpt of achtergelaten vistuig uit zeeën en oceanen. De geborgen visnetten worden gerecycled en omgezet in hoogwaardige textiel die wordt gebruikt om nieuwe kleding te maken. CurTec-vaten worden ingezet om geborgen materialen te vervoeren van de bodem van de zee tot aan het moment van recycling.

Tot voor enkele weken hadden zij nog nooit van het fenomeen “Ghost fishing” of spookvissen gehoord… totdat ze per toeval iemand spraken van de stichting Ghost Fishing, die CurTec-vaten gebruikt tijdens haar vele eco-ondernemingen. Spookvissen vindt plaats nadat vistuig is gedumpt, achtergelaten of verloren op zee. (Nylon) Visnetten, lijnen en vallen raken verstrikt in riffen of op (scheeps)wrakken waar ze vis- en schelpdieren blijven vangen en de leefomgeving onderwater verstikken waardoor zowel ecologische als economische schade ontstaat.

Spooktuig doodt

Spooktuig (verloren vistuig) behoort inmiddels tot de grootste doder in zeeën en oceanen vanwege het enorme aantal en de aard van de materialen. Honderden kilometers netten en lijnen raken ieder jaar verloren en dankzij de duurzame kwaliteit van het meeste tuig, kunnen en blijven ze decennia, mogelijk eeuwenlang doorvissen.

Ghost Fishing is een stichting zonder winstoogmerk die bouwt aan een wereldwijd netwerk waarin spookvis-initiatieven worden samengebracht, gecoacht en geïnitieerd en waar ervaringen en best practices omtrent het verwijderen van verloren netten en onderwaterafval worden uitgewisseld. Een team van ervaren en getrainde duikers verwijdert spooktuig en afval en maakt het probleem zichtbaar voor een wereldwijd publiek.

Recycling door Healthy Seas

Geborgen visnetten vinden meestal hun einde op vuilstortplaatsen of worden verbrandt, maar dankzij het Healthy Seas initiatief worden ze getransformeerd tot ECONYL®-garen, een hoogwaardige grondstof die wordt gebruikt om nieuwe producten te maken zoals sokken, zwemkleding, ondergoed, tapijten, etc.

CurTec-vaten beschermen

CurTec-vaten worden ingezet voor verzameling van de geborgen nylon-visnetten en het transport van zee tot op het vasteland waar ze worden schoongemaakt voor de recycling. Elk willekeurig materiaal wat afzienbare tijd in water heeft gelegen begint te stinken zodra het bovenwater komt. De vaten sluiten hermetisch af en voorkomen dat de inhoud begint te rotten. Daarnaast zijn ze eenvoudig te hanteren en gebruikt het team ze ook voor het opslaan en veiligstellen van hun eigen materieel.

De schoongemaakte netten worden aan een fabriek in Ljubljana (Slovenië) geleverd, waar ze worden verwerkt tot een nylongaren met dezelfde eigenschappen als nieuwe nylon uit fossiele grondstoffen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!