Gips: van waardeloze reststroom naar waardevol product

Publicatie: 2 okt 2022 | Update: 8 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wat kunnen we doen met afgedankt gips?

Tijdens de BlueCity Circulair Challenge ging een team van jonge professionals voor afvalinzamelaar Reinis en de gemeente Nissewaard aan de slag met die vraag. Zij presenteerden hun oplossing: modulaire, akoestische wandpanelen. Het leverde het team een tweede plaats op in de challenge, die werd gewonnen door een team dat afgedankt spaanplaat een nieuw leven geeft als ondervloer.

Gypxel

Gips wordt veel in huizen gebruikt, omdat het geluid absorbeert. Deze eigenschap vormt de basis voor het ontwikkelen van modulaire, akoestische wandpanelen met de naam Gypxel. Elke tegel is opgebouwd uit gipsplaat, scheerwol en een laagje jute of kurk en wordt overtrokken met stof. Door de flexibele bevestiging is de tegel eindeloos herbruikbaar, je hangt hem zo ergens anders. Gypxel heeft in hun ontwerp verschillende bestaande reststromen verwerkt, zoals scheerwol en textielresten.

Gips is van zichzelf een product dat goed gerecycled kan worden, maar dat kost energie en geld. Daarbij wordt het bij afvalinzamelaars, als het gecombineerd is met een ander materiaal zoals hout, niet geaccepteerd als gipsafval, maar als sloopafval. Om deze redenen kreeg het team van Reinis en de Gemeente Nissewaard de opdracht om een circulaire toepassing te vinden voor gips.

Afspraak op het stadhuis

Wethouder Chris Hottentot bezocht de finale en was onder de indruk van de oplossing. Het stadhuis wordt momenteel verbouwd en Gypxel is hierbij uitgenodigd voor een gesprek om te kijken of hun oplossing in het verbouwde stadhuis gebruikt kan worden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!