Twee vooraanstaande van origine Noord-Hollandse bedrijven, het Alkmaarse GP Groot en Action te Zwaagdijk, hebben een samenwerking met hun partners opgezet om een groot deel van de plastics van Action een tweede leven te geven. Deze samenwerking omvat een volledige keten waarin geretourneerde, niet gebruikte of beschadigde plastic producten van Action worden ingezameld, gescheiden en verwerkt tot granulaat.
Dit granulaat is het basismateriaal voor nieuwe plastics. En dit wordt vervolgens gebruikt als grondstof voor de productie van circulaire mandjes, die weer in de schappen van Action terug te vinden zijn voor de consument. Deze stap in recycling draagt bij aan de vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen.
GP Groot, een toonaangevend inzamelings- en recyclingbedrijf met 1400 medewerkers en meerdere locaties in Noordwest-Nederland, anticipeert op haar cruciale rol in deze keten. De voortdurend veranderende wet- en regelgeving met betrekking tot plastics vereist nieuwe initiatieven en samenwerkingen. De commercieel directeur van GP Groot inzameling, verklaart dat het hun verwachting is dat in de nabije toekomst de verantwoordelijkheid van producenten wordt uitgebreid naar het terughalen en recyclen van gebruikte materialen uit de markt. Bovendien zullen organisaties duurzaamheid als een kernthema moeten opnemen in hun jaarverslag. Het voorkomen van verspilling van grondstoffen draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering, iets waarvan ze merken dat ondernemers daar nog niet altijd een volledig besef van hebben.
Het scheiden en recyclen van afval draagt bij aan de vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen en bevordert de overgang naar een circulaire economie. Deze gezamenlijke inspanning van GP Groot en Action is een stap voorwaarts in de richting van een duurzamere toekomst en benadrukt het belang van innovatieve samenwerkingen binnen de industrie.
Circulariteit staat centraal in hun missie om hun milieu-impact verder te verkleinen. Stap voor stap maken zij de cirkel rond door materialen te hergebruiken, te recyclen en een nieuwe bestemming te geven.
Om hun circulaire doelen te kunnen bepalen en behalen, hebben ze samengewerkt met Circle Economy. Een organisatie die oplossingen ontwikkelt om afval te verminderen en efficiënt gebruik van grondstoffen te stimuleren.
Ze hebben de producten met de grootste impact (op basis van het totale gewicht in elk van onze categorieën) in kaart gebracht. Ze doen er alles aan deze producten circulair te maken door duurzamere materialen te gebruiken en te zorgen dat ze beter recyclebaar zijn.
Zo hebben ze volledig circulaire mandjes ontwikkeld voor kantoor en keuken. Verder worden hun bloempotten volledig gemaakt van gerecycled plastic, zijn hun Comfibeds dekbedden gevuld met gerecycled polyester en vervangen ze eenmalig plastic steeds vaker door papier, hout en bamboe. Ontdek de circulaire producten van Action, voor de allerlaagste prijs.