GP Groot en Re-Use bevorderen hergebruik bouwmaterialen

Publicatie: 20 aug 2020 | Update: 21 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hoe kunnen herbruikbare bouwmaterialen uit sloopprojecten in de Metropool Regio Amsterdam zo goed en circulair mogelijk worden ingezet? Hoe bereik je woningcorporaties en bouwbedrijven in deze regio zo efficiënt mogelijk? Voor antwoorden op deze vragen slaat GP Groot sloopwerken en saneringen de handen ineen met Re-Use.

In 2050 moet Nederland honderd procent circulair en CO2-neutraal zijn. GP Groot wil in de ontwikkeling hiernaar toe een voortrekkersrol innemen en heeft hierin als specialist in circulair slopen, schoon inzamelen en recyclen van afval naar nieuwe grondstoffen en producten al een aantal flinke stappen gezet. De vraag naar circulaire bouwmaterialen en grondstoffen wordt steeds groter. Om de bij sloop of renovatie vrijgekomen materialen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen, werkt GP Groot voor haar sloop- en renovatieprojecten in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) samen met Re-Use.

Re-Use brengt de vraag en aanbod van circulaire bouwmaterialen samen. Uit de sloop of renovatie verkregen herbruikbare bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld wastafels, toiletten, kranen en deuren worden, zo nodig hersteld (‘refurbished’), aan bouwbedrijven en woningcorporaties aangeboden voor hergebruik in renovatie of nieuwbouwprojecten GP Groot en Re-Use streven samen naar een zo nuttig mogelijke toepassing van sloopmaterialen en maken in het MRA-gebied samen de cirkel rond. Door deze manier van werken wordt het gebruik van nieuwe, primaire grondstoffen beperkt en het hergebruik van waardevolle materialen steeds verder geoptimaliseerd.

Re-Use

Re-Use richt zich op het aantoonbaar circulair maken van productgroepen die vrijkomen bij renovatie en sloopwerkzaamheden. Er zijn een beheerplatform en een stroomschema-App ontwikkeld waarmee de routing van de circulaire producten overzichtelijk in beeld worden gebracht. Het gaat verder dan alleen de inname en het opnieuw inzetbaar maken van producten; het gaat juist om de aantoonbaarheid van de circulariteit. Wat gebeurt er nu met de producten die zijn vrijgekomen? Elk product wordt voorzien van een unieke barcode zodat deze door het hele proces kan worden gevolgd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!