Groene olie en gas uit gemengd afval door HydroCat

Publicatie: 9 mrt 2023 | Update: 9 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Er zijn steeds meer manieren om allerlei afvalstromen te recyclen. De grootste hoeveelheid afval komt op de stort terecht of wordt verbrand. De HydroCat kan afvalstromen verwerken waar geen zinnige bestemming voor is en daar waardevolle groene olie en gas van hoge kwaliteit van maken. Op die manier kan zowel CO2-uitstoot als het gebruik van fossiele brandstoffen worden verminderd. Van project naar project komt deze Zuid-Hollandse innovatie steeds dichterbij een oplossing met impact op wereldniveau.

Gemeente Rotterdam heeft in hun regio een groot chemisch complex dat belangrijk is voor onze economie en werkgelegenheid. Uiteraard moeten ze af van fossiele brandstoffen en onze CO2-uitstoot verminderen, maar je wilt niet dat de hele chemie in een keer in elkaar stort. Daarom gingen ze als gemeente op zoek naar alternatieven. Zij hebben zich verdiept in chemische recycling en kwam Obbotec tegen die al jaren terug een unieke technologische uitvinding hadden gedaan om afval te verwaarden.

Obbotec, verteld dat zij een paar jaren terug een Energie Transitie Budget ontvingen van de gemeente om hun Hydrocat Technology in labs te gaan testen. Dat werkte goed. Vervolgens konden ze vanuit het innovatieprogramma Energie & Klimaat een subsidie voucher krijgen voor het ontwerp en een risicobeoordeling van een unit op full scale formaat. Ook hebben ze naar oplossingen gekeken voor eerder gevonden knelpunten.

Obbotec zegt dat de Non Recyclable Waste een gigantisch grote afvalstroom is die wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden vervuilde en gemengde biomassa en plastics. Ze kunnen zo’n afvalstroom ontdoen van metalen, stenen en overtollig vocht zodat er zoveel mogelijk biomassa en plastics overblijven. Daarna maken ze het afval klein, zodat het in een HydroCat-fabriek past. Die is ongeveer zo groot als een container en zet het afval om in olie en gas door een slimme combinatie van meerdere chemische processen. De olie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld scheepsbrandstof of als basisproduct in de chemie om plastic producten van te maken zoals kleding, telefoons en verpakkingsmateriaal.’

De impact van de oplossing

Volgens Gemeente Rotterdam zijn er steeds meer oplossingen die waarde halen uit afvalstromen zoals sinaasappelschillen of snoeiafval. Maar van gemengd afval zijn die er nog niet veel zonder dat er extra energie wordt toegevoegd. Zij geven aan dat ze zich onderscheiden, doordat ze met kleine units werken die je kunt plaatsen waar het afval is. Zo voorkom je dat je alsnog veel vervuilt doordat het afval verplaatst moet worden naar grote fabrieken. Één unit kan 10.000 ton afval verwerken. Afhankelijk van de samenstelling wordt het afval omgezet naar ca. 4.000 m3 laagzwavelige, hoogwaardige brandstof en wordt er per jaar tot 24.000 ton aan CO2 gereduceerd. Ze willen verduurzamen en af van fossiele brandstoffen, maar de wereld zal niet zonder olie en gas kunnen. Daarvoor vinden jij en ik al onze spulletjes die van plastics gemaakt zijn veel te fijn. Verschoor zegt verder dat ook in een groene toekomst ze chemie hebben. De HydroCat biedt hierin een oplossing. Het is economisch aantrekkelijk en er zijn grote hoeveelheden afval over de hele wereld die de HydroCat lokaal kan omzetten naar olie- en gas.

Van project naar project

Het realiseren van zo’n innovatie als deze vergt heel veel stappen. Niet alleen duurt het lang, maar het kost veel geld. Je hebt te maken met chemische processen en moet kunnen garanderen dat de oplossing robuust is. Deze moet veilig, werkend en van hoge stabiele kwaliteit zijn. Het verzamelen van die bewijslast kost jaren en miljoenen, terwijl het risico groot is. Dat is niet heel aantrekkelijk voor investeerders. Juist om die reden is het belangrijk dat partijen zoals de gemeente Rotterdam en InnovationQuarter samenwerken en kansrijke projecten stap voor stap verder helpen om zich te ontwikkelen. Je ontwikkelt niet alleen de technologie, maar ook de ‘investor readiness‘. Investeerders willen weten dat een investering in een HydroCat-unit economisch rendabel is. Steun vanuit de overheid is nodig om dit soort stappen te realiseren. Om die reden werken ze vanuit het Industry Transformers Platform als gemeente samen met de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en het Havenbedrijf. Ze selecteren interessante initiatieven als Hydrocat en helpen hun business case te versterken door ze te verbinden aan nieuwe partners, subsidieregelingen en investeerders. Zelf leren ze door betrokkenheid bij zo’n project ook goed wat er bijvoorbeeld in wet- en regelgeving of in ruimtelijke ordening moet veranderen om een innovatie verder te brengen.

De toekomst

Eind 2022 ontving Hydrocat een subsidie van € 1,7 miljoen vanuit Kansen voor West om in Plant One Rotterdam aan de bouw van een demonstratie-unit te werken. Deze moet in 2025 opgeleverd worden. Ze hebben al enkele locaties in de regio geïdentificeerd om units te vestigen als de boel werkt. Daarna is het een cyclus van investeringen ophalen en opschalen. Ze onderscheiden twee typen klanten: industrie geïnteresseerd in groene olie en gas en partijen die gemengd afval aanbieden zoals bijvoorbeeld gemeenten, tuinbouw of voedselproducenten. Met een innovatie als deze kunnen ze de positie van Zuid-Holland in de chemische recycling technologie versterken. De kennis die ze hier opdoen, kunnen ze exporteren over heel de wereld. Hun ambitie is om duizenden installaties te bouwen ofwel tientallen miljoenen ton CO2 te besparen. Hiermee zouden ze wereldwijd 1% van de klimaatuitstoot kunnen terugbrengen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!