Grolsch brouwt in 2022 nog bier met afval

Publicatie: 5 okt 2022 | Update: 8 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een kilometer leiding is in juli 2022 onder de A35 doorgetrokken. Een megaklus, onderdeel van het aansluiten van bierbrouwer Grolsch op het Warmtenet En natuurlijk van afvalverwerker Twence. Zodat het pils vanaf eind 2022 gebrouwen kan worden met restwarmte afkomstig uit de afvalverwerking.

Als de aansluiting op het Warmtenet in december 2022 wordt opgeleverd, kan Grolsch grotendeels van het aardgas af. Voordat het zover is, moet wel eerst die barrière met snelverkeer worden genomen. Vanaf Warmtekrachtcentrale En natuurlijk lag al een ondergrondse warmteleiding. Deze leidde over het Enschedese industrieterrein De Marssteden richting A35.

Een week boren, vier uur trekken

Bij de A35 moest echter een ingewikkelder techniek worden toegepast. Twee keer is er op dertig meter diepte gedurende een week lang geboord. En twee keer met behulp van vier kranen in vier uur tijd een leiding van 500 meter onder de snelweg door getrokken. Eén bedoeld voor aanvoer van warm water, één die afgekoeld water terug leidt naar Twence.

Eind 2022 kan volgens planning de gewonnen warmte bij Grolsch worden ingezet. Zo wordt de uitstoot van CO2 met 72% verminderd: dat scheelt zo’n 5.500 ton CO2 per jaar. Dat is net zoveel als het gasverbruik van 1.800 huishoudens. Daarmee is tweederde van het warmteverbruik door Grolsch afkomstig van het afval van Twence.

Een bierbrouwer, 100.000 woningen

Managing director van Grolsch laat weten dat Grolsch in 2025 volledig CO2-neutraal wil zijn. Met de samenwerking met Twence wordt een grote stap gezet om dat doel te bereiken. Directeur van Twence hoopt een grote bijdrage te leveren aan het terugdringen van het gasverbruik in de regio. Twence kan 100.000 woningen van duurzame warmte voorzien en hoopt daarmee bij te dragen aan een snelle overgang naar gasloos verwarmen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!