Grolsch gaat over tot herbruikbare draagtrays

Publicatie: 6 jul 2022 | Update: 31 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bierbrouwer Grolsch neemt afscheid van de kartonnen festivaldraagtray en schakelt volledig over op herbruikbare draagtrays van gerecycled plastic. Met de introductie van de circulaire tray voor festivals en evenementen wil Grolsch een bijdrage leveren aan het reduceren van de hoeveelheid afval op festivals, het maximaliseren van circulaire verpakkingen én het creëren van duurzame bewustwording onder festivalbezoekers.

De bierbrouwer startte in 2018 met de inzet van circulaire drinkbekers op festivals. In navolging hierop is in 2019 gestart met het testen van herbruikbare draagtrays, onder andere bij de Zwarte Cross. Naar verwachting zal Grolsch vanaf januari 2022 voor 100% overgaan op de duurzame en herbruikbare draagtray. Het bedrijf zou aanvankelijk eerder overstappen op de nieuwe draagtrays, maar door COVID-19 werden bijna alle festivals geannuleerd. De kartonvoorraden beginnen inmiddels op te raken en het door Grolsch ontwikkelde alternatief blijkt in de praktijk goed te werken. Zowel de samenwerkingspartners als de festivalbezoekers zijn enthousiast over deze herbruikbare draagtrays. Het wordt tijd om over te stappen, aangezien voor de kartonnen trays er jaarlijks zo’n 40.000 kilo karton nodig is. Dit kan vergeleken worden met 132 volwassen bomen elk jaar.

 

Bewustwording creëren

 

Het festivalterrein en de feesttent zullen door de inzet van deze trays aanmerkelijk schoner zijn. Wat ook erg belangerijk is is dat door middel van de herbruikbare tray bezoekers veel minder bekers laten vallen tijdens een event. Hopelijk draagt de inzet van herbruikbare trays ook bij aan de bewustwording onder festivalbezoekers om minder afval weg te gooien en meer plastic in te leveren voor hergebruik.

 

Gerecyclede Grolschkratten

 

De draagtrays zijn gemaakt van gerecyclede Grolsch kratten en zijn geschikt voor vijf drinkbekers. De festivalbezoeker kan de tray gedurende het festival eenvoudig bewaren in zijn of haar broekzak, om deze meerderemalen te gebruiken. Organisatoren van festivals krijgen de herbruikbare draagtrays van Grolsch in bruikleen, waardoor de kosten voor het evenement lager zijn dan in het geval van karton. De trays worden in ruil voor een muntje via de festivalbars uitgegeven en naderhand weer ingenomen.

Grolsch voert al jaren een actief duurzaamheidsbeleid. Eén van haar zes speerpunten op dit gebied is het maximaliseren van circulaire verpakkingen. Met de introductie van de herbruikbare festivaltray zet de Enschedese brouwer weer een mooie, duurzame stap. De brouwer verwacht op korte termijn ook helemaal over te stappen naar Recyclebare PET-bekers. Momenteel lopen er verschillende proeven rondom het inzamelen en recyclen daarvan.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!