Site Zero: grootste plastic recyclingfabriek wereldwijd

Publicatie: 21 okt 2021 | Update: 6 jul 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Als de bouw van Site Zero in Motala, Zweden in 2023 is voltooid, kan een indrukwekkende 200.000 ton aan plastic verpakkingen worden verwerkt. Het betreft een nieuwe plastic recyclingfabriek van Swedish Plastic Recycling. Deze faciliteit wordt ‘s werelds grootste en modernste in zijn soort. Het schept voorwaarden voor het ontvangen en sorteren en op lange termijn recyclen van alle plastic verpakkingen.

Recordbedrag

Site Zero in Motala is een belangrijke stap op weg, waar Svensk Plast Recycling een recordbedrag van 100 miljoen euro investeert in een ultramoderne faciliteit, die in 2023 zal worden voltooid. Svensk Plast Recycling heeft al een faciliteit in de Motala. Die faciliteit is vandaag de meest efficiënte van Europa en wordt nu verder ontwikkeld met de volgende generatie technologie in de vorm van de 60.000 vierkante meter grote Site Zero.

Er is tegenwoordig geen andere faciliteit ter wereld die de mogelijkheden heeft die Site Zero biedt. Het bedrijf bereidt zich ook voor om het plastic in de volgende fase te kunnen wassen en granuleren, die naar verwachting in 2025 klaar zal zijn. De hele plasticstroom van het bedrijf kan dan circulair worden.

Vier soorten plastic

Volgens Swedish Plastic Recycling zal in principe al het plastic in de nieuwe faciliteit kunnen worden gerecycled dankzij nieuwe en baanbrekende technologie. Heden ten dage kan de bestaande fabriek vier soorten plastic sorteren – in de toekomst kunnen twaalf soorten plastic worden gesorteerd en gerecycled op Site Zero. Ook verpakkingen die uit composiet kunststof bestaan, kunnen worden gescheiden en chemisch worden gerecycled. Hiermee kunnen ook nieuwe composietproducten worden vervaardigd.

Klimaatneutraal

Site Zero wordt volledig klimaatneutraal en heeft geen uitstoot van giftige stoffen. De fabriek wordt aangedreven door hernieuwbare energie en een klein deel van plastic en ander afval dat niet kan worden gerecycled. Dit kan worden gebruikt voor energieterugwinning zonder klimaatemissies van broeikasgassen, de zogenaamde CCS ( Carbon Capture Storage ). Er zijn ook plannen om eigen duurzame energie te produceren met zonnecellen op het grote platte dak van het Site Zero-gebouw.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!