Grootste recyclingfabriek voor batterijen elektrische voertuigen in Europa

Publicatie: 12 aug 2022 | Update: 31 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hydrovolt is in Fredrikstad begonnen met de commerciële recycling van batterijen uit elektrische voertuigen. De fabriek in Noorwegen is de grootste van Europa met een capaciteit van 12.000 ton batterijpakketten.

De fabriek is een joint venture van de Zweedse batterijfabrikant Northvolt en de Noorse aluminiumproducent Hydro. Dankzij het volledig geautomatiseerde recyclingproces kan tot 95 procent van het batterijmateriaal uit batterijen worden teruggewonnen, inclusief zwarte massa. Deze zal aan Northvolt worden geleverd voor verdere recycling ter ondersteuning van Northvolts doel om tegen 2030 50 procent gerecycled materiaal te gebruiken bij de productie van batterijen.

95 procent

Hydrovolt kan een grote diversiteit aan stoffen terugwinnen en isoleren, waaronder plastic, koper, aluminium en zwarte massa; een verbinding die nikkel, mangaan, kobalt en lithium bevat. Het verwerken van zwarte massa tot materiaal van batterijkwaliteit vereist een hydrometallurgische behandeling zoals die wordt uitgevoerd in de Revolt Ett-recyclingfabriek van Northvolt in Skellefteå te Zweden. Tegen 2025 wordt verwacht dat Hydrovolt jaarlijks meer dan 2.000 ton zwarte massa zal produceren.

Aluminium dat via Hydrovolt wordt teruggewonnen, wordt aan Hydro geleverd voor recirculatie naar commerciële kwaliteit. In de fabriek worden verschillende nieuwe concepten toegepast die zijn ontworpen om de terugwinning van materialen te maximaliseren, waaronder een stofopvangsysteem dat ervoor zorgt dat waardevol materiaal dat normaliter verloren gaat door mechanische recyclingstappen, wordt opgevangen.

Volledige volume Noorwegen

Hydrovolt is Europa’s grootste recyclingfabriek voor elektrische voertuigen en kan ongeveer 12.000 ton batterijpakketten per jaar verwerken; oftewel ongeveer 25.000 batterijen van elektrische voertuigen. Nu de fabriek operationeel is, is er een duurzame oplossing beschikbaar voor het verwerken van het volledige volume aan batterijen van elektrische voertuigen dat in Noorwegen uit de handel wordt genomen of aan het einde van de levensduur is.

Uitbreiding

Hydrovolt onderzoekt een uitbreiding van de recyclingcapaciteit binnen Europa, met als langetermijndoelstelling om tegen 2025 ongeveer 70.000 ton batterijpakketten en tegen 2030 300.000 ton batterijpakketten te recyclen, wat overeenkomt met ongeveer 150.000 batterijen van elektrische auto’s in 2025 en 500.000 in 2030.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!