Gun jouw gebruikte producten een nieuw verhaal

Publicatie: 4 sep 2023 | Update: 4 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

ANWB zet zich volop in voor circulaire productie, zo blijven ze leren en innoveren. Dankzij de producten die worden ingeleverd, kunnen ze samen met hun recyclepartners en leveranciers onderzoeken en ontwikkelen. Hun uiteindelijke doel is om hun producten circulair te ontwikkelen, met minimale impact op de natuur.

Duurzame producten gaan lang mee en dragen vele verhalen met zich mee, soms zelfs van generatie op generatie. Maar zelfs voor die producten komt er een moment waarop ze écht op zijn. Omdat we niet in verspilling geloven en onze producten een nieuw verhaal gunnen, zamelen we samen met jou textiel, schoenen en koffers in. Samen werken we aan een duurzame toekomst!

Gun jouw gebruikte koffer een nieuwe reis

Vanaf 7 augustus 2023 kun je jouw defecte of versleten koffer inleveren bij een van ANWB Winkels in Harderwijk, Amersfoort, Zeist, Hilversum en Almere. Alle soorten koffers, hard of zacht mogen worden ingeleverd. Bij Fast Feet Grinded worden de ingeleverde koffers gerecycled en gescheiden in verschillende soorten grondstoffen. Deze waardevolle materialen gaan vervolgens naar Princess Traveller, een pionier op het gebied van duurzame koffers. Hier worden ze gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe koffers. Hun doel is om met behulp van deze grondstoffen nieuwe Human Nature koffers te maken. Samen geloven ze in de kracht van circulaire economie en zijn ze voortdurend op zoek naar nieuwe innovatieve productiemethodes waarmee ze hun ecologische voetafdruk verkleinen. Onderzoek naar duurzame materialen speelt hierbij een belangrijke rol, en met jouw hulp kunnen ze blijven innoveren.

Gun jouw gebruikte kleding een nieuw verhaal

In al de ANWB Winkels kun je kleding en textiel inleveren die je niet meer gebruikt. Ze hebben twee inzamelbakken: één voor textiel en één voor schoenen. Het ingezamelde textiel wordt door Fashion to Fiber zorgvuldig gesorteerd op hergebruik of recyclen, afhankelijk van de kwaliteit. Fashion to Fiber, opgericht door de Nederlandse Boer Group in 2021, is gespecialiseerd in textielhergebruik en recycling sinds 1890. Dankzij geavanceerde sorteersystemen wordt een groot deel van de gebruikte kleding opnieuw gedragen, terwijl ongeschikte kleding wordt omgezet in nieuwe grondstoffen. Garen wordt gebruikt voor kleding, handdoeken en meer, vezels voor designmeubels (zoals Planq®) en tassen, en non-wovens voor akoestische panelen en isolatiemateriaal. Ze streven ernaar om deze stoffen en garen ook te gebruiken voor hun eigen collectie, waardoor ze samen met Boer Group jouw kleding en textiel een nieuw verhaal geven in een circulair proces.

Gun jouw gebruikte schoenen een nieuw verhaal

Wanneer je bij hun in de ANWB Winkels je oude schoenen inlevert, worden ze verwerkt door Fast Feet Grinded. Deze innovatieve organisatie maalt de schoenen tot granulaatkorrels, die vervolgens worden gebruikt om verschillende producten te maken, zoals sportvloeren, speeltuinen en buitenzolen van nieuwe schoenen. Dit baanbrekende proces is mogelijk dankzij Danny Pormes, eigenaar van een hardloopspeciaalzaak, die de eerste schoenen-recyclemachine ter wereld heeft ontwikkeld. De Shoes Recycle Machine recyclet schoenen 100%, waarbij schuim, rubber en textiel worden gescheiden en hergebruikt. Hun uiteindelijke doel is om met deze grondstoffen weer nieuwe Human Nature schoenen te ontwikkelen. Samen zetten ze stappen naar een circulaire schoenenproductie!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!