Haagse chirurg start recycling ziekenhuisinstrumenten

Publicatie: 13 apr 2022 | Update: 13 apr 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De Haagse chirurg Joost van der Sijp (63) heeft een eigen recyclebedrijf gestart, Greencycl, om de ziekenhuisinstrumenten die na één keer gebruik in de verbrandingsoven belanden te recyclen.

Ziekenhuizen zijn goed voor 7 à 8 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot., waarvan deel afval is, dat na één keer gebruik naar de verbrandingsoven gaat. Het gaat om tangetjes, pincetten en blauwe doeken tot aan specialistische instrumenten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de medische staplers om darmen van patiënten mee dicht te nieten. Een instrument dat tussen de 400 en 900 euro kost. Na iedere operatie verdwijnt dit kostbare en complexe nietpistool bij het ziekenhuisafval.

In de eigen fabriekshal in Utrecht bij Greencycl van Van der Sijp liggen deze darmnietmachines. Deze zijn van een aantal ziekenhuizen ,die net zoals hij toe willen naar een toekomst waarin dit soort gereedschap niet langer verbrand wordt. Van der Sijp doet dit, naast zijn werk als chirurg in het Haaglanden Medisch Centrum. Het doel is om al die wegwerpinstrumenten die worden verbrand in te zamelen en om te smelten, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden die daadwerkelijk in het ziekenhuis te gebruiken zijn.”

Waar nu de relatief bescheiden Greencycl-faciliteiten zijn op een bedrijventerrein, is het einddoel  het grootste circulatiebedrijf te zijn voor alle ziekenhuizen van Nederland.

Bijdrage aan het milieu

Van der Sijp vind je elke vrijdag in zijn eigen recyclehal, een paar jaar voor zijn pensioen. Hij komt van een generatie die nooit over het milieu heeft nagedacht en wil nu zijn steentje bij dragen door de zorg in Nederland groener te maken en de CO2-uitstoot te verminderen.

De ziekenhuismaterialenwereld draait anno 2022 grotendeels rondom wegwerpproducten. Elke dag rijden vanuit alle ziekenhuizen in Nederland nu busjes vol medische spullen naar een speciaal verbrandingscentrum in Dordrecht, dat kost veel energie en er komt ook nog veel CO2 bij vrij.”

Wegwerpgereedschap

In de ontwikkeling van instrumenten heeft de industrie gaandeweg de omslag gemaakt van herbruikbaar operatiegereedschap, naar wegwerpgereedschap. “Een reden was dat het relatief simpel was, omdat je altijd een steriel instrument aangeboden kreeg.” Het milieu speelde bij deze keuzes geen rol, want de beste kwaliteit van zorg voor de patiënt was prioriteit. Destijds werden wegwerpinstrumenten gezien als een positieve ontwikkeling: het gebruik van betrouwbaar instrumentarium dat altijd even schoon was, leidde tot bewezen vergroting van de kwaliteit van zorg. “En laten we eerlijk zijn: het was ook een goed verdienmodel voor de industrie. Want voor elke operatie verkopen ze nu opnieuw een instrument.”

Chirurg Joost van der Sijp smelt operatiedoeken om tot bekers. Beeld Werry Crone

Chirurg Joost van der Sijp smelt operatiedoeken om tot bekers.Beeld Werry Crone

Greencycl heeft een verdienmodel doordat er producten gemaakt kunnen worden van de afvalstroom van de ziekenhuizen. Blauwe bekertjes voor patiënten, gemaakt van polypropyleen, het materiaal van de doeken waarin OK-spullen rondgaan in een ziekenhuis. Naast bekers ook labels en een bak die aan de bedden van patiënten vastgeklikt kan worden, waar ze hun telefoon in kunnen doen.

Van operatiedoeken (links) wordt een brok plastic (midden) gesmolten om er vervolgens bekers en labels van te maken. Beeld Werry Crone

Van operatiedoeken (links) wordt een brok plastic (midden) gesmolten om er vervolgens bekers en labels van te maken.Beeld Werry Crone

Handige producten die inderdaad in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden, maar bepaald geen scharen en tangetjes die opnieuw scharen en tangetjes worden. Niet écht circulair dus. Waarom niet? Het is te kostbaar om echt circulair te zijn, vanwege de patenten, kostbare onderzoeken en productieproces.

Het instrumenten-’net’ van Greencycl, volledig gemaakt van ziekenhuisinstrumenten. Beeld Werry Crone

Het instrumenten-’net’ van Greencycl, volledig gemaakt van ziekenhuisinstrumenten.Beeld Werry Crone

Op dit moment zamelt Greencycl bij steeds meer ziekenhuizen metalen tangen, darmnietpistolen en blauwe doeken in. Dit doen ze bij Maasstad, Haga, RHOC in Zoetermeer, het Diakonessenhuis Utrecht, het OLVG, het WKZ. Een start wordt gemaakt bij het Martiniziekenhuis en het UMCG. Het recycle doel is om relatief simpele ziekenhuisproducten te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!