Healix helpt maritiem leven te herstellen door afgedankte visnetten te recyclen

Publicatie: 19 aug 2022 | Update: 27 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

‘Stop met praten, begin met doen.’ Met de opening van recyclingfabriek Healix in Maastricht voegt oprichter Marcel Alberts in recordtijd de daad bij het woord.

Afgedankte visnetten- en touwen zijn niet alleen een bedreiging voor de scheepvaart, maar ook voor het maritieme leven. De ‘spookuitrusting’, zoals ze wordt genoemd, maakt ten minste 10 procent uit van al het zwerfvuil op zee. Dat betekent dat er jaarlijks tussen de 500.000 en 1 miljoen ton vistuig in de oceaan rond blijft zwerven.

Begonnen bij DSM Dyneema en later als directeur van vezelproducent FibrXL was hij zich al snel bewust van het afvalprobleem en de noodzakelijke verandering. Wat te doen met dat ‘spooktuig’? In januari 2021 was er een hackathon georganiseerd onder de naam Project Healix. En na afloop van de ontmoeting met industriepartners was hij zo enthousiast, dat hij besloot om meteen de daad bij het woord te voegen.

Van idee tot productiestart in net iets meer dan twaalf maanden. Alberts stampte als start-up in recordtempo een recyclingfabriek uit de grond in de Maastrichtse Beatrixhaven. Een investering van tien miljoen euro. Dit was natuurlijk niet mogelijk zonder eigen inbreng en de enorme steun van RVO Nederland, Liof, een durfkapitalist en een extra inspanning van ABN AMRO.

Granulaat

Bij de productiestart telt Healix zeventien medewerkers. De ambitie is om afgedankte netten en touwen uit de visserij en landbouw om te zetten in 6000 ton hoogwaardig kunststofgranulaat. In dit opstartjaar, met mogelijk nog wat technische haperingen, hopen we toch op minimaal de helft. De korrels gaan naar producenten die er bijvoorbeeld nieuwe garens, netten, big bags en geotextiel van maken.

Zowel aan leveranciers als klanten is er volgens Marcel Alberts geen gebrek. Het helpt dat de overheid vissers nu beloont om hun afgedankte netten en touwen terug aan land nemen, vind een Eurocommissaris voor de Green Deal. Vissers hadden voorheen de neiging om de oude of kapotte netten in zee te dumpen. Gelukkig zien ze ook daar meer bewustwording in. Zo’n bedrijf als Healix is een belangrijke schakel in het ecosysteem dat bijdraagt aan een schoner milieu en een kringloopwereld.

Routekaart

Qua circulariteit van grondstoffen lopen Nederland en Vlaanderen volgens de Eurocommissaris voorop. Het is een stipje op de routekaart naar een klimaatneutraal continent. Ze moeten uiteraard veel meer doen. Europa wil bijvoorbeeld fabrikanten dwingen en wettelijk verplichten om hun producten reparabel en recyclebaar te maken. Ze moeten afzien van het wegwerpidee en altijd weer iets nieuws kopen.

Volgens de Europese Commissie, moeten ze ervoor zorgen dat het verschil in prijs tussen een volledig nieuwe en een gerecyclede grondstof kleiner wordt. Ook willen ze dat er per product wordt aangegeven hoeveel kringloopmateriaal erin zit, zodat de consument een milieubewuste keuze kan maken.

Langzamerhand worden ze allemaal klimaatbewuster. De fabriek in Maastricht is slechts een beginnetje. De ondernemer heeft al expansieplannen richting visserijland Noorwegen en Frankrijk, waar een zwaar accent ligt op de agrarische sector.

De grootste bedreiging voor onze planeet is de overtuiging dat iemand anders haar zal redden. Daarom: ‘Stop met praten, begin met doen.’

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!