Het African Queen kleed gemaakt van tweedehandse kleding

Publicatie: 21 sep 2023 | Update: 21 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het African Queen (wand)kleed is een eerbetoon aan alle vrouwen die in Afrika in de tweedehands kledingindustrie werken. Het design, ontworpen door de Nigeriaanse Eno Andrew Essien, toont een krachtige Afrikaanse vrouw die groter is dan het kleed zelf.

Geupcyclede jeans uit Kenia

Om met de deur in huis te vallen: de textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën van de wereld. Naar schatting gaat er per jaar 60 miljard kilo textiel en schoeisel verloren.

Het overgrote deel daarvan belandt op een vuilnishoop of komt in de natuur terecht. Soms wordt het zelfs verbrand. Dat gebeurt ook in Kenia. En daar komt Africa Collect Textiles (ACT) om de hoek kijken. ACT is een sociale onderneming met als missie een circulaire en inclusieve kledingindustrie in Afrika. ACT verzamelt kleding met eigen kledingcontainers, deze staan bij hun inzamelpartners. Deze verzamelpartners krijgen per kilo jeans betaald.

Enorme hoeveelheden kleding

Veel van de kleding en het schoeisel dat in Kenia wordt ingezameld, ís tweede- of derdehands. Het grootse deel daarvan komt uit Europa, Canada en de Verenigde Staten. Enerzijds is het goed dat deze kleding wordt hergebruikt. Anderzijds verhult dit de enorme overconsumptie van de westerse wereld. Ook verstoort het de lokale economie. Aangezien de lokale kledingproducten niet kunnen concurreren met de goedkope ‘mitumba’, wat Swahili is voor tweedehands kleding uit het rijke westen.

Jeans inzamelen om te upcyclen

De afgedankte jeans wordt ingezameld in de eigen kledingcontainers van Africa Collect Textiles. Soms is het nodig om onverkoopbare jeans (onverkoopbaar omdat ze bijvoorbeeld te groot zijn voor Kenianen) van tweedehandsmarkten aan te vullen. Bijvoorbeeld als bepaalde kleuren nodig zijn voor het weven van het ontwerp.

De kleding-afvalberg in cijfers

Ieder jaar komen er miljoenen kledingstukken bij op de markt. Niet alleen méér kleding, maar ook goedkopere kleding, en daardoor wordt de kleding-afvalberg groter en groter. Wat cijfers op een rij;

  1. We produceren vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden
  2. Door overproductie bereikt 30% van kleding nooit een kledingkast
  3. Textiel is goed voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot
  4. Voor één T-shirt zijn duizenden liters water nodig
  5. Polyester kleding draagt bij aan de plastic soep

Het African Queen kleed is zowel geschikt als vloer en wandkleed. Ieder uniek kleed is voorzien van een nummer en de naam van de wever. Met een ACT African Queen kleed heb je niet alleen een uniek en prachtig kleed, maar maak je direct een statement richting de kledingindustrie en creëer je bewustwording over het alsmaar groeiende fast fashion-probleem.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!